Van Vleeschwaar

Bewust genieten van vleeswaar tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap staat gezonde voeding hoog op de agenda. Een gebalanceerd dieet is nog belangrijker. Vleeswaar is daar ook onderdeel van, maar tijdens de zwangerschap is het van belang nog bewuster te kiezen. Welk vleeswaar kun je beter wel of niet eten? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

Vleeswaren zijn een waardevolle bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetten en spoorelementen. Het levert bovendien hoogwaardige eiwitten, die van cruciaal belang zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby. Om bloedarmoede tijdens de zwangerschap te voorkomen is het daarom verstandig om vleeswaren te kiezen met een hoog ijzergehalte zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Wit vlees, afkomstig van gevogelte zoals kip en kalkoen, is magerder en een goede bron van eiwitten.

Risico’s tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met de consumptie van bepaalde vleeswaren vanwege het risico op infectieziekten. Vooral het eten van rauw vlees kan een voedselinfectie opleveren en dat kan schadelijk zijn voor je baby. De infectie toxoplasmose is de bekendste, maar er zijn er nog een paar die eruit springen. We zetten ze op een rijtje:

  • Toxoplasmose, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii en kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. De parasiet verspreidt zich door kleine eitjes uit kattenpoep en komt op veel plekken voor, ook op sommige voedingsmiddelen zoals fruit en rauw vlees. Fruit goed wassen dus, en rauwe vleeswaren zoals filet americain en ossenworst even vermijden tijdens je zwangerschap!
  • Listeria, een bacterie die voor voedselinfectie listeriose kan zorgen. Het is een zeldzame ziekte, ook voor zwangeren. Toch zijn de symptomen bij besmetting tijdens de zwangerschap heftiger. Klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts komen veel voor. Infectie tijdens het derde trimester maakt het risico op vroeggeboorte hoger en in zeldzame gevallen kan de bacterie worden overgedragen aan het ongeboren kind. De listeria-bacterie wordt gedood als het eten voldoende wordt verhit (minimaal 2 minuten tot 70 graden)
  • Coliform, Salmonella en E.coli: Deze bacteriën kunnen voorkomen in onvoldoende gaar vlees en rauwe vleeswaren. De klachten bij infectie kunnen meevallen, maar een enkele keer kunnen er heftige gevolgen zijn zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Ook hier geldt het zekere voor het onzekere te nemen en rauw vleeswaar te vermijden.

Bewuste keuzes tijdens de zwangerschap

Vleeswaren kunnen een waardevol onderdeel zijn van je zwangerschapsdieet maar het cruciaal om bewust te kiezen voor de juiste soorten vleeswaar en zorgen dat je je eten op een veilige manier bereid. Door verantwoordelijk om te gaan met vleeswaar zet je de gezondheid van jezelf en je baby voorop in deze bijzondere periode. Twijfel je over wat je wel mag eten en wat je beter kunt laten staan? Kijk dan naar het overzicht hieronder en dan zie je het in een oogopslag!

  • Alle gebakken, gekookte of gebraden vleeswaren kun je eten tijdens je zwangerschap zoals:
  • (Gerookte) Kipfilet
  • Kalkoenfilet
  • Fricandeau
  • Gekookte worst
  • Achterham
  • Beenham
  • Casselerrib
  • Schouderham
  • Grillworst
  • Rookworst
  • Droge worst
  • Boterhamworst

Rauwe vleeswaren en vleeswaren waar lever in is verwerkt kun je beter laten staan zoals:

  • Leverworst
  • Leverkaas
  • Foie gras
  • Pate
  • Tartaar
  • Rosbief
  • Carpaccio
  • Theeworst
  • Ossenworst
  • Filet Americain
  • Parmaham
  • Serranoham
  • Prosciutto
  • Coburgerham

Hopelijk helpt dit je om bewuste keuzes te maken zodat je kunt blijven genieten van vleeswaren. Vleeswaren passen in een gezond voedingspatroon. Meer weten over vleeswaren? Lees gerust verder over gezonde vleeswaren, gezondheidstips, en nog veel meer.

 

Bronnen & Links

Voedingscentrum: Voedingsstoffen – Vlees
Radboudumc – Wat is de eiwitbehoefte van uw kind
Lekkervanbijons.be – Krijg je een tekort aan ijzer als je vlees eet?
RIVM – Zwangerschap en infectieziekten
RIVM – Toxoplasmose en zwangerschap
RIVM – Listeriose en zwangerschap
Gezondheid.be – Verschillende soorten voedselinfectie tijdens zwangerschap
Voedingscentrum – 5x veilig voor zwangeren