Van Vleeschwaar

De 3 populairste pizza toppings

Pizza! Wie maak je er niet blij mee? En hoe kan het ook anders? Er zijn ontelbaar variaties waardoor ieders smaak wordt bediend. Met de hartige koek als basis zijn de toppings eindeloos en iedereen heeft een of meerdere favorieten. Tegenwoordig wordt pizza steeds populairder onder chefs die het als platform gebruiken om vernieuwende smaakcombinaties op de kaart te zetten. Maar of je nu gaat voor een simpele Napolitaanse Margarita of een Royale met Prosciutto Culatello di Zibello en bladgoud, sommige toppings blijven het populairst. Vleeswaren springen daaruit. Dit zijn de 3 populairste. 

Salami

Van deze van oorsprong Italiaanse droge worst zijn veel varianten. Traditionele salami is gemaakt van varkens- of rundvlees, maar er bestaan ook worsten gemaakt van bijvoorbeeld hert of kalkoen. Waarom past het zo goed op pizza? Het zit boordevol smaak en is pittig genoeg voor de liefhebbers, en zacht genoeg van smaak voor de mensen die daar niet op zitten te wachten. Omdat er honderden varianten zijn vind je vast wel een salami die op jouw perfecte pizza past. Zin in pittig? Ga dan voor de Soppressata of Picante. Fan van de rijke smaken van knoflook en rode wijn? Dan is de Salami Genoa een uitstekende kandidaat.

Pepperoni

Deze gedroogde worst zou stiekem onder de salami kunnen vallen. Pepperoni is echter afgeleid van salami en van oorsprong niet Italiaans. Dit relatief nieuwe vleeswaar is rijker, dieper van kleur en heeft het een zachte textuur. Qua smaak is het iets kruidiger en pittiger dan de standaard salami. Daarnaast wordt pepperoni gerookt wat je goed terug proeft. In de Verenigde Staten eten ze deze worst al jaren als pizza topping en ook in Nederland wordt het steeds populairder. Er wordt zelfs gezegd dat pepperoni speciaal is ontwikkeld om een extra laagje smaak aan de pizza te geven.

Prosciutto Crudo

Een van de oudste vleeswaren ter wereld, gedroogde rauwe ham. In Parma weten ze hier al eeuwen raad mee. Het varkensvlees wordt ingewreven met zout en gedroogd aan de lucht. Vervolgens rijpt de ham minstens 14 maanden waardoor het vlees langer houdbaar blijft en de smaken worden versterkt. Een echte smaakbom dus! En daardoor een klassieke favoriet als pizza topping, vooral samen met de combinatie van tomaat en kaas. Dit mild zachte stukje vleeswaar geeft net dat beetje extra op een pizza. Door de neutralere smaak zijn ook de combinaties met prosciutto crudo eindeloos.

 

Wat je favoriete vlees nou ook is op de pizza, ‘less is more’. Teveel van het goede doet afbreuk aan de heerlijke smaken. En je wilt natuurlijk wel dat je favoriete toppings de hoofdrol spelen.

 

Hopelijk hebben we je hiermee weer kunnen inspireren. We hebben je in ieder geval lekkere trek gegeven. Kijk voor meer inspiratie vooral ook even tussen onze recepten! Eet smakelijk!