Genieten met gezonde mate

Vleeswaren zijn een heerlijk, ambachtelijk product. Maar ook een bewerkt product. Wat zijn de effecten van vleeswaren op gezondheid? Vette, zoute vleeswaren zijn natuurlijk erg lekker, maar net als andere volvette producten is het beter voor je gezondheid deze met mate te eten. Teveel verzadigd vet verhoogt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten en teveel zout kan nadelig zijn voor je bloeddruk. Vleeswaren en worst die een grotere hoeveelheid verzadigd vet en zout bevatten zijn bijvoorbeeld rookworst, knakworst en ontbijtspek.

Gezond genieten

In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling. In deze voedingswaardetabel kan je de voedingswaarde van vleeswaren en worst zien.

Conserveermiddelen 

Veel vleeswaren zijn zoals bijvoorbeeld kaas, brood en vla een bewerkt product. Dat betekent dat er tijdens het productieproces stoffen worden toegevoegd ter bevordering van smaak, voedselveiligheid en houdbaarheid. Het advies van het Voedingscentrum is om bewerkte producten met mate te eten. Nitraat of nitriet worden gebruikt als conserveermiddel in vlees en vleeswaren. Dit zorgt voor een voedselveilig, houdbaar en lekker product. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen is er een wettelijk maximum voor deze conserveermiddelen.