Aandacht voor duurzaamheid

Vleeswaren moeten worden met aandacht voor kwaliteit, smaak, houdbaarheid voedselveiligheid en dierenwelzijn gemaakt. De verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn ligt bij de veehouders en slachterijen.  Maar omdat de vleeswarenindustrie de grondstoffen van deze keten gebruikt is er ook een indirecte verantwoordelijkheid voor deze keten. Daarom zet VNV zich in om gewenste ontwikkelingen voor beter dierenwelzijn te stimuleren, zoals meer gekeurmerkte vleeswaren in het schap. 

Het is belangrijk dat consumenten bewuste keuzes kunnen maken. Vleeswaren zijn daarom steeds vaker voorzien van keurmerken om meer inzicht te geven op dierenwelzijn. Consumenten kiezen steeds meer voor vleeswaren met een keurmerk: inmiddels valt ruim 20% van het assortiment vleeswaren in de supermarkten onder een keurmerk. (IRi, 2022). 

Energiedoelstellingen

Ook is er actieve aandacht voor het milieu. Zo heeft de Nederlandse vleeswarenindustrie een meerjarenafspraak met de overheid gemaakt. Doelstellingen zijn onder andere dat er een energie-efficiëntie verbetering van 30% in 2030 ten opzichte van 2008 en dat in 2023 minstens 20% van de gebruikte energie uit duurzame bronnen wordt gewonnen. 

Meer informatie over vleeswaren? Op onze blog lees je meer over het thema ‘duurzaamheid vleeswaren’. Of lees meer over gezondheid of kwaliteitseisen

duurzaamheid vleeswaren