Bewust genieten: vetten en vleeswaar

Vetten zijn een belangrijk onderdeel van ons eten en zitten in verschillende soorten voedsel, zoals vleeswaren. Vetten geven smaak en structuur aan vleeswaren. Het is belangrijk om te weten welke soorten vetten er zijn en welke invloed ze mogelijk hebben op onze gezondheid.

Vetten zijn als voedingsstof niet alleen een bron van energie, maar ook van belangrijke vetzuren en vitamines. Vet draagt bij aan de smaak van vleeswaren, waardoor ze lekkerder zijn. Vleeswaren bevatten daarnaast ook vitamines die oplossen in vet, zoals vitamine A, D, E en K. Deze vitamines zijn belangrijk voor verschillende functies in ons lichaam zoals sterke botten en een goed immuunsysteem. Vet is bovendien rijk aan energie, 1 gram bevat namelijk 9 kcal. Je moet er dus niet te veel van eten.

Soorten vet

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Die verdelen we in twee groepen: verzadigde en onverzadigde vetzuren. Deze verdeling is gebaseerd op hun scheikundige structuur, die heeft effect op hoe ons lichaam ze verwerkt. Vetten zitten in veel soorten voedingsmiddelen, zoals boter, koekjes, melk, avocado en kaas en bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren.

  • Naast onverzadigde vetten zitten er ook verzadigde vetten in dierlijke producten zoals vlees en melk. Ze kunnen het cholesterolgehalte in ons lichaam verhogen en dat is niet gezond voor je bloedvaten. Daarom is het verstandig om vette vleeswaren, zoals salami en ontbijtspek, bewust en met mate te eten. Door te kiezen voor magere varianten zoals rosbief of fricandeau beperk je de hoeveelheid vet en dus de hoeveelheid verzadigd vet.
  • Vleeswaren bevatten flink wat onverzadigde vetten, vaak meer dan 50%. Onverzadigde vetten kunnen helpen om het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) te verlagen en het goede cholesterol (HDL-cholesterol) te verhogen. Je vindt hoge gehaltes onverzadigde vetten vooral in plantaardige producten, olijfolie, noten en vis.
  • Transvetten zijn onverzadigde vetten die voornamelijk ontstaan door ‘hydrogeneren‘. Dit proces zet vloeibare oliën om in vaste vetten. Transvet kwam vroeger vooral in verwerkte voedingsmiddelen voor, maar tegenwoordig is dit veel minder. Het verhoogt het LDL-cholesterol en verlaagt het HDL-cholesterol. Daarom beschouwen we transvetten als ongezonder dan verzadigde vetten.

Bewuste keuzes

Als je te veel verzadigde- en transvetten binnenkrijgt kan dat bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Om gezonder te eten, is het verstandig om minder verzadigde vetten binnen te krijgen en vaker te kiezen voor magere vleeswaren. Bovendien is het belangrijk om niet te veel bewerkte vleeswaren te eten, omdat ze meer verzadigde vetten en oliën kunnen bevatten.

Vet goede vleeswaar-tips:

  • Koop wat vaker magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees of rosbief.
  • Lees het etiket goed en let daarbij op het vetgehalte van de vleeswaren.
  • Combineer vleeswaren met ander gezond eten, zoals groenten en volkorenproducten voor een gebalanceerd dieet.
  • Eet niet te grote porties vleeswaren om het totale vet wat je binnenkrijgt onder controle te houden.
  • Varieer in je eten en probeer vleeswaren soms ook af te wisselen met andere eiwitbronnen, zoals bonen, vis en tofu.
  • Hoewel vleeswaren op zichzelf nauwelijks transvetten bevatten, kunnen ze kleine hoeveelheden bevatten als ze zijn bereid met bepaalde oliën. Kijk daarom goed naar de ingrediëntenlijst.

Hopelijk helpt dit je om bewuste keuzes te maken zodat je kunt blijven genieten van vleeswaren. Vleeswaren passen in een gezond voedingspatroon. Meer weten over vleeswaren? Lees deze gezondheidstips en nog veel meer. 

Bronnen & links