Van Vleeschwaar

5 misvattingen over vleeswaar

Vleeswaren zijn een populair onderdeel van de Nederlandse borrelplank en ontbijt- of lunchtafel, maar worden ook regelmatig ter discussie gesteld. Vaak gaat het dan over vleeswaren in relatie tot gezondheid. Daarbij zijn er wel eens misvattingen. We zetten er vijf op één rij.

Misvatting 1: Alle vleeswaren bewerkt

Er bestaat een wijdverspreid idee dat alle vleeswaren bewerkt zijn, en vol met additieven en ongezonde stoffen zitten. Dit is niet waar. Hoewel sommige vleeswaren inderdaad bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, zijn er ook minder bewerkte opties. Zoals achterham, kipfilet en fricandeau. Wil je niet te veel bewerkte producten eten, waaraan (kunstmatige) ingrediënten zijn toegevoegd? Lees dan bij het kiezen van vleeswaren (maar ook andere producten) het etiket. Zo houd je zicht op de samenstelling van je totale dieet.

Misvatting 2: Vleeswaren bevatten veel slechte vetten

Hoewel er vaak wordt gedacht dat alle vleeswaren vet zijn en dat het vet in vleeswaren automatisch ongezond is, is dit niet juist. Er zijn veel magere opties zoals rookvlees, fricandeau of rosbief. Vette vleeswaren bevatten meer calorieën en verzadigde vetten dan magere vleeswaren.  Vet is een bron van energie en kan ook bestaan uit gezonde, onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten zijn gunstig voor de gezondheid van het hart. Je kan onbezorgd genieten van vette vleeswaren door goed te letten op verzadigde vetten met mate te eten. Combineer ze met magere opties en met andere gezonde voedingsmiddelen. Ter voorbeeld: een portie achterham bevat 0,4 gram verzadigd vet, dat is nog geen 5% van de dagelijkse richtlijn vanuit het Voedingscentrum.

Misvatting 3: Van vleeswaren krijg je kanker

Een vaak terugkerend thema bij vleeswaren is gezondheid, en dat het eten van bewerkt vlees de kans op kanker verhoogt. Wetenschappelijk onderzoek heeft weliswaar enig verband aangetoond tussen een hoge consumptie (dagelijks meer dan 50 gram) van bewerkt vlees (niet uitsluitend vleeswaren) en een licht verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Maar de onderzoekers geven ook aan dat er naast overmatige consumptie van bewerkt vlees vele andere risicoverhogende factoren in onze leefstijl zwaar meewegen. Roken, alcohol, weinig beweging, stress of simpelweg aanleg bijvoorbeeld.
Zoals voor veel dingen, geldt ook voor vleeswaren dat je er niet overmatig veel van moet eten. En dat je ze het beste combineert met vezelrijke producten (zoals groenten) én gezonde bereidingsmethoden. Op die manier past vleeswaar goed in een evenwichtig dieet.

Misvatting 4: E-nummers in vleeswaar zijn schadelijk

De aanwezigheid van E-nummers in vleeswaren leidt soms tot bezorgdheid. E-nummers zijn altijd uitgebreid onderzocht en getest op veiligheid voor consumptie. E-nummers zijn simpelweg codes voor door de EU goedgekeurde voedseladditieven. Die worden gebruikt in voedselproducten. Sommige E-nummers zijn natuurlijke stoffen, terwijl andere synthetisch zijn. Het is goed om kritisch te zijn over toegevoegde stoffen, maar het categorisch vermijden van alle E-nummers is niet noodzakelijk of terecht.

Misvatting 5: De vleesconsumptie in Nederland daalt

Hoewel er vaak wordt beweerd dat de vleesconsumptie in Nederland daalt, is de realiteit complexer. Er zijn inderdaad signalen dat consumenten minder snel kiezen voor vlees en vleeswaren in hun eetpatroon. Toch blijft vlees een belangrijk onderdeel van het Nederlandse dieet. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de Nederlanders vlees eet. De vleesconsumptie van Nederland steeg in 2021 ten opzichte van 2020 zelfs iets. De meeste mensen eten graag vlees, en een dag zonder vlees wordt vaak verderop in de week gecompenseerd. Het blijkt erg moeilijk voor consumenten om zo’n voedzaam en gewaardeerd onderdeel van hun dieet te veranderen.

Vleeswaren passen in een gebalanceerd dieet. Dat betekent ook om niet te veel te eten en te bewegen zodat je de binnengekregen energie ook weer verbrandt. Variëren speelt ook een grote rol, kies bijvoorbeeld regelmatig voor magere vleessoorten.

Meer weten over vleeswaren? Lees dan verder over gezonde vleeswaren, gezondheidstips, en nog veel meer.

Bronnen & Links

NOS.nl – Bewerkt vlees en kanker
Vleesch.nl – Bewerkt vlees
Voedingscentrum.nl – Vlees
Vleeschwaar.nl – Gezondheid – Vetten en Vleeswaar
Hartstichting.nl – Vetten
RTLnieuws.nl – Opschudding na uitkomsten vleesadvies
ACP Journals – Clinical Guidelines Unprocessed Red Meat and Processed Meat
Vleeschwaar.nl – Vleeswaren in een gezonde leefstijl
WUR – E-nummers, vriend of vijand
Vleeschwaar.nl – Veelgestelde vragen – E-nummers
Voedingscentrum.nl – Vegetarisme/Veganisme
Nederland Vleesland – POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en – productie
WUR.nl – Economic Research – Vleesverbruik 2021

Op zoek naar inspiratie? neem eens een kijkje op onze receptenpagina of op ons Instagramprofiel!