Van Vleeschwaar

Chutney, fris, fleurig en barstensvol smaken. Het is de ultieme smaakmaker bij vleeswaar. Er zijn veel verschillende smaken maar één springt er volgens ons bovenuit en dat is de mango chutney. Vers gemaakt het lekkerst. Vandaar een lekker recept zodat je het zelf kunt proberen. 

Bereidingstijd

Bereiden: 1,5 uur

Ingrediënten en benodigheden

  • 2 grote mango´s
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 6 gram vers geraspte gember
  • 10 gekneusde kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl korianderzaad
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • 2 in stukjes gesneden zure appels
  • 500 ml water
  • 375 ml witte wijnazijn 
  • 400 gr basterdsuiker (lichtbruin) 
  • 1 tl zout 
  • (optioneel) chilivlokken

Extra benodigdheden

  • (weck)pot

Bereidingswijze

  1. Schil en ontpit de mango en en snijd het vruchtvlees in stukjes. 
  2. Verhit de zonnebloemolie en fruit de fijngesneden ui.
  3. Voeg de geraspte gember toe en laat het 10 minuten meebakken op zeer laag vuur.
  4. Zet het vuur wat hoger en voeg de kardemom, komijnzaad, korianderzaad, kaneel en eventueel de optionele chilivlokken toe en bak aan.
  5. Voeg de kurkuma, appel, water en de mango toe
  6. Roer het mengsel goed door en breng het aan de kook. Laat het een half uur rustig doorkoken op een laag vuur. 
  7. Voeg nu de suiker, azijn en het zout toe en laat het een half uur zachtjes doorkoken.
  8. Blijf het mengsel regelmatig roeren, zo brandt het niet aan.
  9. De chutney is klaar als je een streep over de bodem kunt trekken met een houten lepel en deze streep even blijft staan. 
  10. Schep de chutney in schone hete (weck)potten.
  11. Sluit de potten door deksels erop te draaien en laat het mengsel rustig afkoelen. 

Inspiratie nodig waar je de overheerlijke mango chutney bij kan eten? Kijk dan vooral even tussen onze recepten. Eetse!