Van Vleeschwaar

Paté is een heerlijk vleeswaar en in veel varianten verkrijgbaar. Ook op de kersttafel past het goed. Maak bijvoorbeeld dit bladerdeeghapje met paté, noten en rode ui. Heb je vegetariërs aan tafel, vervang de paté dan door een vegetarische variant.

Bereidingstijd

15 minuten (plus oventijd)

Ingrediënten en benodigdheden (als hapje voor 10 personen)

  • 200-250 gram paté (bijvoorbeeld roompaté, peperpaté of Ardennerpaté)
  • 1 rode ui
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 100 gram grof gehakte noten (kies voor gemengde met bijvoorbeeld amandelen en pecannoten of ga voor één soort zoals walnoten of pistachenoten)
  • 5 plakken bladerdeeg (ontdooid, iets uitgerold en gehalveerd)
  • 1 geklutst ei
  • Olijfolie (om in te bakken)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor (check de temperatuur op de verpakking van het bladerdeeg).
  • Verhit olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook tot de ui glazig is.
  • Bak kort de gehakte noten mee.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Verdeel de paté over de 10 deegdriehoekjes.
  • Verdeel het uien-notenmengsel er ook over.
  • Vouw de bladerdeeghapjes dicht en druk de randen aan met een vork.
  • Smeer de hapjes in met geklopt ei.
  • Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze een minuut of 20 tot 25. En natuurlijk: eet smakelijk!

Variatietips
Geen fan van rode ui? Vervang dit ingrediënt dan eens door kleine stukjes zure appel of augurk. Ook mosterd is een fijne toevoeging.

Of kies voor vruchtenpaté; voor een fijne zoete toon.

Het bladerdeeg kun je vervangen door filodeeg. Dat is iets bewerkelijker, want het droogt snel uit. Maar als je twee lagen gebruikt (de vellen eerst even insmeren met olie) dan krijg je een prachtig knapperig effect.

Inspiratie nodig?
Hebben jij en jouw gasten gesmuld van dit bladerdeeghapje met paté? Probeer dan ook dit recept eens. Je moet er even wat tijd en liefde in stoppen, maar de gekarameliseerde uien maken het meer dan waard!