Van Vleeschwaar

De zon schijnt, er is geen wolkje te bekennen in de strakblauwe lucht en de vogels fluiten vroeg in de ochtend. Dat kan maar één ding betekenen: het is zomer! En wat is er nu beter dan genieten van een heerlijke picknick in de prachtige natuur? Maar voordat je je kleedje uitspreidt en de picknickmand inpakt, is het belangrijk om te weten welke vleeswaren veilig zijn om mee te nemen. Geen zorgen, wij hebben het voor je uitgezocht! 


  1. Rauwe ham: doordat rauwe ham zoals Parmaham, Ibericoham en Ardennerham worden gepekeld, gedroogd en/of gerookt worden, heeft het niet alleen een unieke smaak, maar is het ook veel minder vatbaar voor bederf.
  2. Gebraden gehakt: heeft door het braden een wat lager vochtgehalte. Dit vertraagt de groei van micro-organismen waardoor het iets langer houdbaar blijft buiten de koelkast.
  3. Zeeuws Spek: wordt gekenmerkt door het zoutingsproces en langzame droging. Hierdoor is het vochtgehalte aan de lage kant. Hierdoor wordt de groei van bacteriën geremd.
  4. Salami: blijft favoriet onder de kruidige vleeswarenfans. Door de toevoeging van gunstige bacteriën tijdens het fermenteren, ontstaat er een omgeving waarin schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Dit bevordert niet alleen de smaakontwikkeling, maar verlengt ook de houdbaarheid van de salami, zelfs zonder koeling.
  5. Grillworst: door de bewerking en toevoeging van zout, kruiden en specerijen is de gare grillworst een goede keuze voor tijdens de picknick.

Let op! Sommige vleeswaren kun je beter niet ongekoeld meenemen omdat ze sneller kunnen bederven. Het gaat dan vooral om rauwe vleeswaren zoals rosbief en filet americain. Koeling voorkomt dat micro-organismen zoals schimmels en bacteriën snel groeien. Ondanks dat de vleeswaren die wij hierboven aanraden het langer buiten de koelkast uithouden, is het toch verstandig om ze koel te houden. Dat kan met koelelementen of in een koeltas.

Nu je op de hoogte bent van de veilige opties, is het tijd om je picknickmand te vullen en te genieten van de zomerse dagen. Meer tips nodig? Kijk dan ook eens op deze pagina. Veel plezier en smakelijk eten!