Van Vleeschwaar

Gehakt, een perfecte basis voor veel lekkere recepten zoals gehaktballetjes. Een klassieke Hollandse met jus bij de hutspot, of been met ketjap en sesamzaadjes bij de noodles? Er is zoveel keuze! Wij kiezen deze keer voor de Italiaanse gehaktballetjes, gegaard in tomatensaus. Lekker over de pasta, op brood, of natuurlijk gewoon zo bij de borrel! 

Bereidingstijd

Bereiden: 30 – 40 minuten

Ingrediënten en benodigheden

Gehaktballetjes

  • 300 gram rundergehakt
  • 300 gram varkensgehakt 
  • 2 eieren
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 à 4 sneetjes in melk geweekt wit brood (zonder korstjes) 
  • Peper en zout
  • 4 takjes vers gesneden peterselie

Paprika-Tomatensaus

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • 2 fijngesneden sjalotjes
  • 2 rode paprika’s (fijngesneden in reepjes)
  • 800 ml passata tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper
  • 240 ml water
  • (optioneel) chili vlokjes 

Bereidingswijze

Recept Italiaanse Gehaktballetjes

  1. Mix het runder- en varkensgehakt, de eieren, Parmezaanse kaas, het brood (na het even uit te laten lekken), zout (ongeveer ½ theelepel), peper (naar smaak) en peterselie.  
  2. Kneed het mengsel zodat de ingrediënten goed gemengd zijn. 
  3. Rol vervolgens balletjes van het gehaktmengsel, je haalt er ongeveer 24 uit. 
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de balletjes tot ze aan alle kanten bruin zijn. Je kunt ondertussen beginnen met de tomatensaus. Haal de gehaktballetjes van het vuur zodra ze gebruind zijn (ze hoeven nog niet gaar te zijn). 

Recept Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

  1. Zodra de gehaktballetjes aan het bruinen zijn in de pan, wordt het tijd om de saus te maken. 
  2. Voeg 4 eetlepels olijfolie, de knoflook, de sjalotjes en gesneden paprika’s in een pan en kook dit mengsel gedurende 2 minuten op middelhoog vuur. 
  3. Meng de passata tomatenpuree, oregano, basilicum, zout en peper (of optioneel: hete chili vlokken) en water vervolgens toe. Roer dit mengsel goed door. 
  4. Voeg vervolgens de gebruinde gehaktballetjes toe aan de saus (zorg dat er niet teveel olie in de saus beland). Schep vervolgens wat saus over de gehaktballetjes en zorg dat ze bedekt zijn.  
  5. Bedek de pan vervolgens met een deksel gedurende 20 minuten en kook het geheel door op laag-middelhoog vuur. De laatste 10 minuten mag de deksel eraf. Laat het geheel doorkoken tot de saus mooi dik is en de gehaktballetjes gaar zijn.

Ben je benieuwd naar nog meer lekkere recepten? Op deze pagina vind je veel lekkers! Of volg ons op Instagram of Facebook.