Van Vleeschwaar

Wat is het keto dieet?

Het is januari, de tijd van het jaar waarin veel mensen beginnen aan een dieet. Je hebt allerlei soorten diëten, bijvoorbeeld intermittent fasting, het Mediterrane dieet of het keto dieet. Het laatste dieet leggen we aan je uit.

Het keto dieet uitgelegd

Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet. In dit dieet eet je veel vetrijke en eiwitrijke voeding en zo min mogelijk koolhydraten. Je laat brood en pasta bijvoorbeeld staan, en vervangt het met rood vlees, vis of gevogelte.

Koolhydraten zijn een bron van energie voor je lichaam. Ze zitten met name in brood, pasta en rijst. In het keto dieet laat je dit eten dus zo veel mogelijk staan. En dat gaat je lichaam merken, want de energie voorraad raakt op. Je lichaam zoekt een andere bron en gaat vetzuren verbranden. Hierdoor ontstaan er ‘ketonen’. Je lichaam gebruikt deze ketonen als brandstof zodat jij genoeg energie hebt!.

Wat je eet in het keto dieet

Je vervangt pasta, brood en rijst door rood vlees, zuivel, gevogelte, vis, noten en groenten. Een maaltijd hoeft dus niet saai te zijn in dit dieet! Gerechten die goed in dit dieet passen zijn de carpaccio lolly, de rosbiefsalade met rucola, de healthy breakfast burrito of de vitello tonnato.

Wat is het voordeel daarvan?

Het voordeel van het keto dieet is dat je afvalt. Je lichaam gebruikt je vetreserves als energiebron, waardoor je dus vet verbrandt. En doordat je meer hoogwaardige eiwitten en vetten eet voel je je langer verzadigd. Je eet minder calorieën, wat leidt tot gewichtsverlies.

Is het keto dieet geschikt voor mij? 

Je lichaam moet wennen aan de verandering in je eetpatroon, waardoor je last kunt krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid. Daarom adviseert het voedingscentrum begeleiding van een diëtist bij het volgen van het keto dieet.

 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem eens een kijkje op onze receptenpagina of op ons Instagramprofiel!