Van Vleeschwaar

Wat zijn de kwaliteitseisen van vleeswaar?

Boterhamworst, ham, runderrookvlees… Je kunt zoveel verschillende vleeswaren vinden in het schap. Maar welke kwaliteitseisen zijn er aan de vleeswaren gesteld? We leggen je in deze blog graag iets meer uit over de regels rondom voedselveiligheid en kwaliteitseisen van vleeswaren.

Waarom zijn er kwaliteitseisen?

Voedsel moet veilig zijn voor de consument want we mogen er niet ziek van worden. Logisch. Er zijn veel verschillende kwaliteitseisen gesteld die in alle landen van de Europese Unie hetzelfde zijn. Deze eisen gaan vooral over de productie en de inhoud van vleeswaar. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid vet en nitriet. In de zogenoemde Warenwet staan alle eisen aan voedingsmiddelen vastgelegd. Hieronder staan enkele van die eisen rondom vleeswaar:

  • Volgens de Warenwet mag er in magere vleesproducten, zoals in runderrookvlees, niet meer dan 20% vet zitten. Om transparant te blijven moet het vetgehalte  daarom altijd worden aangegeven op het etiket.
  • Er mag maximaal 150 mg nitriet in een kilo vleeswaar zitten. Nitriet voorkomt de ontwikkeling van schadelijke bacteriën in vleeswaar, maar te veel nitriet brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. 
  • Water mag ook niet zomaar worden toegevoegd. Voor vleeswaar geldt: als er meer dan 5% water is toegevoegd, moet dit op de verpakking worden vermeld. 
  • Op alle vleesproducten moet een ovale afbeelding staan met een afkorting van het land waar de laatste bewerking van het product plaatsvond.

Wie controleert of bedrijven aan deze kwaliteitseisen voldoen?

Dit is een kleine selectie uit de eisen rondom vleeswaar. Maar wie controleert of producenten en handelaren zich hier echt aan houden? Dat is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA houdt toezicht op veilige voedselproductie- en verkoop. Zo weten we zeker dat alle vleeswaren in het schap voldoen aan de vastgestelde richtlijnen.

Keurmerken

Naast alle kwaliteitseisen voor voedselveiligheid, zijn er ook verschillende keurmerken. Deze keurmerken vertellen vooral iets over de herkomst van het vlees: hoe het dier geleefd heeft en of er extra aandacht is besteed aan natuur en milieu. Sommigen heb je vast wel eens op een verpakking gezien. Wij lichten er nog graag een paar uit.

  • Beter Leven Keurmerk: dit keurmerk maakt het voor de consument inzichtelijk hoe goed er voor het dier achter het product gezorgd is. Dit wordt aangegeven met 1, 2 of 3 sterren. Des te meer sterren, des te beter het leven is.
  • EKO-keurmerk: dit geeft aan dat het product afkomstig is van biologische landbouw. Dat wil zeggen dat er geen chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt. 
  • Demeter: dit keurmerk is voor producten die afkomstig zijn van biologisch-dynamische landbouw. Biologisch-dynamisch is een speciale vorm van biologisch. In deze vorm worden hogere eisen gesteld aan dierenwelzijn en ecologie. 

Op de website Keurmerkenwijzer lees je meer over keurmerken in de categorie vlees. 

Deze kwaliteitseisen zorgen ervoor dat we bewust en onbezorgd kunnen genieten van vleeswaar.

Op zoek naar inspiratie? neem eens een kijkje op onze receptenpagina of op ons Instagramprofiel!

kwaliteitseisen van vleeswaar