Nederlanders blijven hun vleesconsumptie trouw, zowel thuis als buiten de deur. Uit periodiek onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) in opdracht van Wakker Dier blijkt de keuze voor vlees en vleeswaren zelfs licht te zijn toegenomen, naar het niveau van voor de coronacrisis. Roodvlees (rund en varken) zitten dan iets in de plus, ten koste van kip.

De onderzoekers stellen dat de stijgende vleesverkopen via de supermarkten en de slagers in de coronajaren 2020 en 2021 constant is gebleven. Tegelijkertijd is gezien dat consumenten weer vaker buiten de deur zijn gaan eten, gezien de stijging van de vleesverkopen via de groothandel, die op hun beurt leveren aan de horeca en catering.

Uit de cijfers valt niet op te maken dat Nederlanders bewust zouden kiezen voor minder vlees. Waar de consumptie daalt lijkt dat vooral te zijn gekomen door de coronabeperkingen dan van veranderende vleesvoorkeuren. Dat zegt Hans Dagevos van de WUR in de NRC. De krant maakt er ook melding van dat vleesvervangers het niet goed doen.

Logisch
Dat mensen voor vlees blijven kiezen is logisch en verklaarbaar. Veel mensen vinden het gewoon erg lekker en vlees bevat daarnaast veel belangrijke bouwstoffen. Het past in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon en wordt duurzaam geproduceerd met aandacht voor het dier en de omgeving en voor de kwaliteit van het eindproduct.

Zie hier het WUR rappoort Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2021 — Research@WUR
En lees ook: Nederlanders eten weer wat meer vlees – NRC