Van Vleeschwaar

Het is deze week de Week van de Slager en wat is er toepasselijker om dan een slager aan het woord te laten. Voor deze editie van ‘een broodje met’ spraken wij met slager Tim Janssen. Sinds 12-jarige leeftijd al een passie voor het slagersvak en sinds 2 jaar runt hij zijn eigen Keurslager in het Gelderse plaatsje Groesbeek. Wij vroegen Tim onder andere naar zijn favoriete vleeswaar voor op brood en de meest verkochte vleeswaar in zijn winkel. Lees je mee? 
Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Tim Janssen en sinds 2 jaar heb ik mijn eigen Keurslagerij in Groesbeek. Ik heb deze slagerij van begin af aan zelf opgezet en daardoor heb ik er mijn eigen draai aan kunnen geven. Wij verkopen onder andere vers vlees en vleeswaren die meestal seizoensgebonden zijn. Zo verkopen wij in de zomer veel barbecuevlees en in het najaar is het vaak druk met de cateringservice. Daarnaast bereiden we elke dag diverse kant-en-klare Keurslager Culinair maaltijden in eigen keuken. In onze regio staan wij bekend om bijvoorbeeld de spareribs en gehaktballen. Hier hebben wij al verschillende prijzen mee gewonnen. Daarnaast ontwikkelen wij zelf ook producten zoals onze Groesbeekertjes. Dit is een varkensfiletlapje met mosterd, verse ui en paprikamarinade. Lekker en een keer wat anders!”

Wat is jouw favoriete vleeswaar voor op brood?

“Dat is toch echt wel onze spekrollade. Dit is gegrild spek die wij zouten en daarna laten wij deze 1,5 dag rusten. Daarna wordt de spek gekruid en gemarineerd. Als je dit op je boterham doet, dan heb je pas écht een lekkere lunch!”

Welk vleeswaren mag volgens jou mag meer aandacht krijgen?

“Veel mensen willen vaak magere vleeswaren, zoals ham, kipfilet of rosbief. Toch vind ik dat zonde, want de producten met de meeste smaak zijn vaak iets vetter, maar wel het lekkerste. Van mij mag bijvoorbeeld onze gegrilde spek met mosterd meer aandacht krijgen. De reden? Het is gewoon echt super lekker.”

Wat is het meest verkochte vleeswaar bij jou in de slagerij/winkel?

“Dat is de achterham. Dit vind ik ook een mooi product om te maken. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat het klaar is. Zo zijn we hier bijvoorbeeld drie dagen mee bezig. Deze achterham is een mooi product voor het oog en het is ook nog eens erg lekker.”

Wat mag er qua vleeswaar op de borrelplank niet ontbreken?

“Poeh, dat vind ik een lastige. Op een borrelplank hoort namelijk altijd wel iets van vlees! Maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor droge metworst. Je hebt deze natuurlijk in tig varianten. Zo heb je de Spaanse variant, de Italiaanse, maar wij maken zelf bijvoorbeeld ook droge metworstjes. Als je er eenmaal aan begint, kun je er niet meer afblijven!”

Voor welk gerecht met vleeswaar mogen we jou wakker maken? 

“Aspergeschotel met beenham! Echt heerlijk en nu ook passend in het seizoen!”

 

Meer ‘broodje met’ verhalen lezen? In eerdere edities interviewden wij Nick van Hotspotjes.nl en Vanessa van Culinessa.