Van Vleeschwaar

BOB keurmerk

Alles over het BOB keurmerk

Bij BOB denk je wellicht vooral aan nuchter achter het stuur zitten. Maar wist je dat bij vleeswaren BOB voor Beschermde Oorsprong Benaming staat? Vleeswaren met het BOB keurmerk zijn vleeswaren die met beschermde recepten en bereidingswijze worden gemaakt.

Voorbeelden van BOB keurmerk vleeswaren zijn: 

  • Jambon d’Ardenne (Ardennerham) uit België
  • Schwarzwälder Schinken uit Duitsland
  • Prosciutto di Parma (Parmaham) uit Italië
  • Tiroler Speck uit Oostenrijk

Deze vleeswaren mogen alleen zo heten als ze volgens de erkende werkwijze worden gemaakt én zijn gecontroleerd. Alleen dan kunnen ze de gewenste kwaliteit waarborgen. Je herkent BOB vleeswaren door het kenmerk, in het buitenland heet het soms AOP, DOP of PDO.

Mortadella om voor te martelen
Die erkende werkwijze wordt zeer serieus genomen. Zo werd er in het Italiaanse Bologna 2000 jaar geleden de vleeswaar Mortadella uitgevonden. Dat ambachtelijke recept? Dat was geen suggestie. De Italiaanse vleeswarengilde L’arte dei Salaroli – opgericht in 1242 –  was gewijd aan het beschermen van de Mortadella ambacht. In 1661 stelde het pausdom zelfs officiële richtlijnen voor Mortadella vast. En gaf daarbij de dreigende consequenties voor wie zich hier niet aan hield…  Zonder de goedkeuring van de Salaroli kwam je terecht op de pijnbank, kreeg je een boete en werden al je vleeswaren vernietigd…

BOB keurmerk vandaag de dag
De pijnbank is gelukkig verleden tijd. Maar er zijn tot op de dag van vandaag strikte eisen aan het BOB keurmerk. Wie bepaalt wanneer het keurmerk gebruikt mag worden? De Europese Unie. Om de controle uitvoerbaar te maken is er in elk land van de Europese Unie een organisatie die controleert en aanvragen screent.

Bob keurmerk

 

Meer inspiratie?
Lees al het nieuwsch