Van Vleeschwaar

Mortadella

Boterhamworst, wie is er niet groot mee geworden? Onze boterhamworst stamt af van de Italiaanse Mortadella. Mortadella is gemaakt van varkensvlees komt uit het Italiaanse Bologna (waar we ook Bolognesesaus aan hebben te danken). Mortadella is mager vlees dat is doorspekt en gekruid volgens ambachtelijk recept. Het heeft een zachte, milde smaak. Ontdek de geschiedenis van dit heerlijke stukje vleeswaar!

2000 jaar geschiedenis
Mortadella maken was een ambacht die veel geduld en vaardigheid vroeg, vanwege de complexe bereiding en het fliterdun snijden. In het Bolognese Museo Civico Archeologico is te zien dat al 2000 jaar geleden deze delicatesse het Romeinse leger voedde. De worst was geliefd door velen, zo ook door Napoleon, die het meenam naar Frankrijk.

Mortadella om voor te martelen
Dat ambachtelijke recept? Dat was geen suggestie. De Italiaanse vleeswarengilde L’arte dei Salaroli – opgericht in 1242 –  was gewijd aan het beschermen van de Mortadella ambacht. In 1661 stelde het pausdom zelfs officiële richtlijnen voor mortadella vast. En gaf daarbij de dreigende consequenties voor wie zich hier niet aan hield… Nep Mortadella? Zonder de goedkeuring van de Salaroli kwam je terecht op de pijnbank, kreeg je een boete en werden al je vleeswaren vernietigd. 

Nog steeds een icoon
De pijnbank is gelukkig verleden tijd. Maar er zijn tot op de dag van vandaag strikte eisen aan Mortadella. Het is nog steeds een beschermd keurmerk, net als Prosciutto di Parma. 

Benieuwd geworden naar deze bijzondere worst? Je kunt deze in de meeste supermarkten in Nederland vinden in het schap! 

Op zoek naar nog meer inspiratie?
Neem eens een kijkje op onze receptenpagina