Van Vleeschwaar

Snacktijd! In dit recept een van oorsprong Spaanse tapa met een Italiaans tintje: empanada´s met salami, mozzarella en ham. Deze knapperige pasteitjes maak je makkelijk zelf of natuurlijk gezellig samen. Heerlijk in de hoofdrol op de borrelplank of perfect als bijgerecht naast een frisse salade.

Bereidingstijd

Bereiden: 1 uur

Ingrediënten en benodigheden

Ingrediënten (12 à 16 stuks)

Voor het deeg

  • 300 gr bloem
  • 125 gr koude margarine
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 70 ml koud water
  • 2 tl azijn

Voor de vulling

  • 100 gr salami, in kleine blokjes
  • 150 gr achterham, in kleine blokjes
  • 125 gr tomatenpuree
  • 2 kleine rode uien, fijngesnipperd
  • 2 lente uitjes, gesneden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 gr geraspte Mozzarella
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el Italiaanse kruiden mix
  • zout en versgemalen peper

Extra benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Olijfolie
  • Bloem, voor op het werkblad
  • Plasticfolie

Bereidingswijze

Het empanada deeg
  1. Doe de bloem en het zout in een kom (of keukenmachine met messen) en meng de boter erdoorheen.
  2. Wrijf het mengsel tot een korrelig geheel met je handen.
  3. Voeg het ei, water en azijn toe en meng het deeg kort tot je er een bal van kunt vormen. Meng en kneed het niet te lang, zo voorkom je glutenvorming.
  4. Verpak de bal deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
De empanada vulling
  1. Meng de salami, achterham, rode ui, lente ui, Italiaanse kruiden, tomatenpuree en de peper en zout in een kom.
  2. Voeg de kaas toe en vouw het door het mengsel.
De empanada´s
  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Strooi bloem op je werkblad en je deegroller.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even goed
  4. Rol het deeg uit met een deegroller tot het een dikte heeft van 2 à 3 mm.
  5. Steek 12 à 16 deegrondjes van ca. 10 cm uit de lap deeg met behulp van een vorm of een kommetje.
  6. Schep 1 eetlepel vulling op elk rondje deeg.
  7. Strijk de randen met water en vouw het deeg over de vulling, druk de randen dicht met een vork.
  8. Leg de empanada´s op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Bestrijk de empanada´s met het losgeklopte ei en bak ze in 20 tot 30 minuten goudbruin (vanaf 20 minuten worden ze bruin in de oven dus even goed blijven opletten)
  10. Je kunt de empanada´s warm of koud eten en ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen. Snack ze!

De combinaties voor vullingen zijn eindeloos. In een creatieve bui maar geen inspiratie? Vergeet dan niet om onze recepten te bekijken!