Van Vleeschwaar

Soep met vleeswaren is een veelzijdig gerecht. Je kunt het eten als maaltijd, als voorgerecht, maar ook als tapasgerecht.

Bereidingstijd

35 minuten

Ingrediënten en benodigdheden

  • 250 gram gebraden ham, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 400 gram aardappelen, geschild en in blokjes of plakjes gesneden
  • 2 groentebouillontabletten
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • zout en peper 
  • verse peterselie of bieslook, fijngehakt (ter garnering)
  • 750 ml water (of iets meer als je de soep te dik vindt)
  • bakboter of olijfolie

Bereidingswijze

  1. Bak de ui, prei (houd enkele ringetjes apart als garnering) en knoflook 5 minuten in olijfolie op middelhoge temperatuur in een soeppan.
  2. Voeg de blokjes gebraden ham toe en bak ze 2-3 minuten mee.
  3. Voeg de aardappel, de groentebouillontabletten en het water toe. Breng aan de kook en laat op lage temperatuur sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
  4. Haal de pan van de hittebron en pureer de soep met een staafmixer of blender.
  5. Voeg de slagroom of kookroom toe, roer goed door en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
  6. Breng op smaak met zout en peper, verse kruiden en voeg enkele preiringetjes toe. Serveer in kleine mokken of schaaltjes en eet smakelijk!

Variatietip

Houd je van een rokerige smaak? Vervang de gebraden ham dan eens door de gerookte ham, zoals Coburgerham.

Inspiratie nodig?

Binnenkort een andere soep met vleeswaren koken? Probeer dit recept eens uit.