Van Vleeschwaar

Speklappen, bacon, pancetta, ontbijtspek, spekblokjes: er zijn veel soorten spek. De mogelijkheden zijn eindeloos. De zoute smaakmaker zorgt voor een heerlijke bite in allerlei gerechten. Wat is spek eigenlijk? En welke soorten zijn er te vinden? 

Spek wordt meestal gemaakt van de rug of de buik van het varken. Spek dat van de rug komt heeft veel vet en heeft daarom extra veel smaak. Buikspek heeft juist weer wat meer vlees en wat minder vet. Het pekelen en het roken van spek geeft het vlees een unieke smaak én zorgt ervoor dat het langer houdbaar is. Op allerlei plekken in de wereld hebben ze er een eigen twist aangegeven. Zo geniet je dus van verschillende soorten spek die allemaal een unieke smaak en eigenschappen hebben.

Ontbijtspek

Ontbijtspek herken je aan zijn ronde of langwerpige plakjes. Ontbijtspek komt van de buik van het varken en je ziet het vet doorregen in het vlees. Het vlees wordt eerst gepekeld, gedroogd en tenslotte gerookt. De dunne plakjes zijn een perfecte combinatie bij een spiegel ei of een ouderwetse spekpannenkoek.

Katenspek

Onze oosterburen weten als geen ander hoe ze een lekker stuk spek moeten maken: katenspek. In Duitsland bereiden ze deze speksoort net een beetje anders. Het vlees wordt eerst gekookt. Daarna krijgt het vlees een lekker jasje van mosterd, peper, kaneel, knoflook, karamel en suiker. Alle smaken trekken in het vlees om vervolgens heel heet gerookt te worden. Katenspek is perfect om bij de erwtensoep of bij zuurkool te serveren.

Zeeuws spek

Zeeuws spek krijgt zijn unieke smaak door allerlei verschillende soorten kruiden. Na het pekelen wordt het spek flink op smaak gebracht met peper, paprika, kerrie, mosterd en ketjap. Zeeuws spek koop je bij de slager vaak in een groot stuk om het thuis als snack in plakjes te serveren. Of bereid het spek in de oven of op de BBQ voor een super krokant resultaat.

Bacon

Bacon wordt van gemaakt van de karbonadestrook van de rug. Daardoor bevat bacon veel minder vet dan buikspek. Het vlees wordt gepekeld én krijgt daarna ook nog een zoutbad. Vervolgens wordt het vlees gedroogd en tenslotte gerookt of kort gekookt. De ultieme hamburger maak je af met een paar plakken gebakken bacon.

Neem ook eens een kijkje op onze receptenpagina!