Van Vleeschwaar

Tijdens de feestdagen pakken we graag uit! Luxere vleeswaren zijn ideaal om tijdens het kerstontbijt, de kerstbrunch óf als voorgerecht bij het kerstdiner te serveren. In dit artikel beschrijven wij vijf lekkere vleeswaren die hiervoor geschikt zijn!

1. Carpaccio

Wie is er geen fan van rundercarpaccio? De naam zegt het al, maar rundercarpaccio is gemaakt van rund en is één van de klassieke voorgerechten die bijna ieder restaurant wel op de menukaart heeft staan. Onze favoriet is rundercarpaccio met verse pesto, zongedroogde tomaatjes, truffelmayonaise, pijnboompitjes, rucola en wat peper en zout. Heb je al een ander voorgerecht in gedachte? Dan kan je van de genoemde ingrediënten ook overheerlijke carpaccio-rolletjes maken voor bij de borrel of serveer het als beleg bij het kerstontbijt of een uitgebreide brunch.

2. Biefstukworst

Biefstukworst is misschien nog niet zo bekend, maar het is zeker de moeite waard. Deze worst is gemaakt van rundvlees en is heerlijk mals. Lekker op een toastje tijdens de kerstborrel, maar ook een aanrader bij de kerstbrunch. Leg bijvoorbeeld een paar plakjes biefstukworst op een ciabattabroodje met een beetje mosterd en een augurkje. Dat wordt smikkelen!

3. Gedroogde ham

Gedroogde ham is er in allerlei soorten en maten. Een mooie basis om een overheerlijke charcuterie mee samen te stellen. Combineer bijvoorbeeld Italiaanse parmaham, Spaanse serranoham, Ardenner ham en Schwarzwalder ham. Zo krijg je een lekkere combinatie van smaken. Maar charcuterie is niet het enige wat je met gedroogde ham kan maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een voorgerecht met ham en meloen, op een crostini bij de borrel of als dip in de kaasfondue. Je kunt er in ieder geval eindeloos mee variëren tijdens de feestdagen!

4. Paté

Lekker thuis voor de openhaard met een glaasje rode wijn? Serveer dan ook eens een toastje met paté! Er zijn verschillende soorten paté. Zo is er onder andere roompaté, peperpaté, vruchtenpaté en Ardenner paté. De romige smaak van paté past perfect bij de borrel, maar kun je het ook verwerken in een voorgerecht of amuse. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combinatie van paté met cranberry compote of gekarameliseerde ui?

5. Katenspek

Katenspek is misschien niet het meest luxe vleeswaar, maar wel een echte klassieker tijdens het kerstdiner. Haricots verts omwikkeld met katenspek is namelijk één van de meest gemaakte bijgerechten met groenten tijdens een traditioneel kerstdiner. Rol ongeveer acht tot tien gekookte haricots verts in een plak katenspek en leg de rolletjes in een ovenschaal. Bak vervolgens de rolletjes met spek in ongeveer 10 tot 12 minuten licht krokant in de oven. Klaar om te serveren!

Ben jij al klaar voor de kerst? Of ben je nog opzoek naar inspiratie? Bekijk dan eens onze receptenpagina of Instagramprofiel!