Van Vleeschwaar

Droge worsten zijn ontzettend populair en vooral heel lekker. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten droge worst. Bijna elk Europees land heeft zijn eigen specialiteit. Zo heb je onder andere cervelaatworst, chorizo en salami. Welke droge worst is jouw favoriet?

Al eeuwenlang zijn we dol op het eten van vlees. Tegenwoordig koop je precies wat je nodig hebt en bewaar je dat in de koelkast of in de vriezer totdat je het opeet. Dat ging er vroeger heel anders aan toe zonder koelkast. Hoe pakten ze dat dan aan? Worst maken!

Al het vlees wordt gemalen, gekruid, gezout en langzaam gedroogd. Met een natuurlijk wit (schimmel) jasje rijpt de worst verder en krijgen ze extra veel smaak. Het perfecte proces om het vlees lang houdbaar te maken. Dit eeuwenoude proces wordt nog steeds volop gebruikt. Vooral in Spanje, Frankrijk en Italië weten ze als geen ander hoe ze heerlijke gedroogde worstjes kunnen maken.

Cervelaatworst

Veel worsten zijn gemaakt van varkensvlees, maar cervelaatworst niet. Die bestaat uit rund- en varkensvlees. Deze pure worst wordt alleen op smaak gebracht met peper en zout. Daardoor krijg je een heerlijke milde en zachte smaak waarbij het vlees helemaal tot zijn recht komt. Zijn naam komt van het Italiaanse woord cervellata, dat van het Latijnse woord hersenen afkomt. Eén ding is zeker: die zitten er tegenwoordig absoluut niet meer in.

Snijworst

Deze worst wordt van varkensvlees gemaakt, daarom lijkt de snijworst ook veel op de klassieke salami. De worst is zacht van smaak. Met deze worst maak je in een handomdraai een lekker borrelhapje. Rol een augurk in een plakje snijworst of vul het met roomkaas. Harstikke makkelijk en vooral kinderen zijn er vaak dol op.

Chorizo

Dit bekende Spaanse worstje valt meteen op met zijn hevige rode kleur. De grove worst wordt met allerlei kruiden, knoflook en gerookte paprikapoeder – wat voor zijn mooie kleur zorgt – op smaak gebracht. Bij een uitgebreide tapasavond mag dit worstje niet ontbreken.

Boerenmetworst

De Boerenmetworst is een echt Nederlands worstje dat van varkensvlees wordt gemaakt. Het is een worst met een grovere structuur. Deze worst smaakt heerlijk bij een smeuïge stamppot, zo geef je extra smaak aan je boerenkoolstamppot.

Droge worst

In het noorden van Nederland weten ze als geen ander hoe je een heerlijk gedroogde worst moet maken. Vooral in Friesland, Groning en Drenthe hebben ze ieder hun eigen specialiteiten. De Friezen geven de worst extra smaak door de worsten te roken in speciale rookkasten. De Groningers brengen de worst op smaak met kruidnagel en in Drenthe ligt de nadruk op een vettere en hardere worst. De unieke worsten zijn de ideale snack bij een goed glas bier of lekker glaasje wijn.

Salami

Het bekende Italiaanse worstje is onwijs populair. De salami onderscheidt zich van de andere worsten door de vele kruiden, wijn én knoflook die aan het vlees is toegevoegd om op smaak te brengen. Het worstje heeft wat meer vlees en minder vet, daarom is de structuur van de worst wat fijner. Salami is meervoud van ‘salame’ dat ‘gezouten varkensvlees’ betekent. In Italië hebben veel regio’s een lokale salami ontwikkeld.

Neem ook eens een kijkje op onze receptenpagina!