Elke maand zetten we een parel onder de Nederlandse vleeswaren in de schijnwerpers. Dit keer een favoriet voor op je pannenkoek, in de andijvie-stamppot of bij je Philly Cheesewraps: ontbijtspek!
Zonder met spek te schieten
Wat zit er in
- Ontbijtspek wordt gemaakt van het buikspek van het varken: het zogenaamde doorregen spek.
- Mix van kruiden en specerijen.
Hoe wordt het gemaakt
Uit het stuk buik worden de botjes (de beentjes en knars) en het zwoerd verwijderd. Het vlees wordt gepekeld met kruiden en specerijen, zoals peper en zout. De buik wordt vervolgens op beukenhouten snippers gerookt. Dit geeft een authentieke rooksmaak aan het product. Ontbijtspek is verkrijgbaar als gesneden in plakjes, of opgerold ontbijtspek (rolspek).
Nederlandse spek heeft in verhouding tot het buitenland een kortere bereidingstijd, waardoor het milder en minder ingedroogd is.
Historie
Vanuit het idee om vlees langer te kunnen bewaren, is men gaan pekelen en roken. Vroeger waren er namelijk nog geen koelkasten. Boeren hingen het vlees bij de schouw om te laten indrogen en roken, zo bleef het de hele winter goed bewaard en eetbaar.
Share this Post