Van Vleeschwaar

Elke maand zetten we een parel onder de Nederlandse vleeswaren in de schijnwerpers. Deze maand een prehistorisch prachtwerk: Rookvlees.

Vleeschwaar Hollandsch Glorie vleeswaren inspiratie rookvlees Henri van de Bilt

Foto: Henri van de Bilt

Zondagsgenot

Wat zit er in

  • Rookvlees wordt ook gemaakt van paard of kalf, maar de meest bekende variant is rundvlees van de bovenbil en rundermuis. Soms wordt ook het spierstuk gebruikt.
  • Kruiden en specerijen: zo min mogelijk toevoegingen van voornamelijk zout en suikers.

Hoe wordt het gemaakt

Het vlees wordt zorgvuldig geselecteerd en licht gepekeld waarna het gemodelleerd wordt in darm, net of in haar natuurlijke vorm. Daarna krijgt het ruim de tijd om door te zouten en te rijpen. Aan het einde van de rijping wordt het vlees op ambachtelijke wijze gerookt op beukenhout snippers, die verantwoordelijk zijn voor de beroemde smaak.

Historie

Het zouten en roken van vlees om het te verduurzamen is een methode die al in de prehistorie werd gebruikt. Door verfijning is rookvlees door de loop van de jaren heen een ware delicatesse is geworden. In Nederland hingen boeren hun stukken vlees bijvoorbeeld gewoon in de schoorsteen. Het rookvlees zoals wij het nu kennen stond in de 19e eeuw te boek als luxeproduct en werd alleen door de gegoede burgerij genuttigd op zondag. Gelukkig kan inmiddels iedereen iedere dag genieten van deze magere verwennerij.

Tip: Rookvlees is heerlijk te combineren met donkere chocolade en ook niet te versmaden in een goede stamppot.

Neem een kijkje naar al onze recepten met rookvlees

Share this Post

About the Author
Vleeschwaar

Vleeschwaar