Van Vleeschwaar

Elke maand zetten we een parel onder de Nederlandse vleeswaren in de schijnwerpers. Deze maand: Filet Americain.

Vleeschwaar filet americain Hollandsch Glorie vleeswaren Slagerij Luiten

Foto: Luiten Vleeswaren

Op zijn Amerikaans

Wat zit er in

  • Magere delen rundvlees. Omdat het vlees gemalen wordt, kunnen in principe ook de kleinere vleesdelen gebruikt worden.
  • Speciaal gekruide saus

Hoe wordt het gemaakt

Het verse, magere rundvlees wordt eerst gemalen en vervolgens gemengd met een speciaal gekruide saus. Zo ontstaat de smaakvolle spread. Filet Américain wordt altijd rauw gegeten; vakmanschap en strenge hygiëneregels zijn daarom tijdens de productie van het grootste belang!

Historie

Over het ontstaan van Filet Américain doen vele verhalen de ronde. Het was waarschijnlijk een Belgische restauranthouder, die aan de wieg stond van de Filet Américain. Hij kwam op het idee om aan versgemalen tartaar speciale kruiden en mayonaise toe te voegen. Zo ontstond een smeuïg versproduct dat vooral bij de warme maaltijd werd gegeten. Met lekkere Belgische frites natuurlijk!

In Nederland wordt tegenwoordig de meeste Filet Américain geproduceerd en gegeten. In allerlei verschillende smaakvarianten, vooral voor op brood of op een toastje. Zou het toeval zijn dat de kleur van Filet Américain zo’n grote overeenkomst vertoont met de naam van ons koningshuis?

Tip: Maak ook eens een lekkere wrap met verse Filet Américain.

Vleeschwaar filet americain Hollandsch Glorie vleeswaren Slagerij Luiten wraps

Foto: Luiten Vleeswaren

Share this Post

About the Author
Vleeschwaar

Vleeschwaar