Van Vleeschwaar

De Worstmaker, dat is duizendpoot Ronnie Poeste uit Dronten.We spreken hem in zijn worstmakerij waar hij op dat moment samen met een sommelier uit de buurt nieuwe recepten ontwikkelt voor zijn worsten. 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Ronnie Poeste. Ik heb al ongeveer 7 jaar mijn eigen bedrijf. Verder doe ik diverse vleeskeuringen, organiseer ik reizen naar bijvoorbeeld de parmahamstreek, geef ik workshops, schrijf ik voor vakbladen en help ik bij productontwikkeling van bedrijven. 

Waarom vind je worst maken zo leuk?
Worst maken is het mooiste vak wat er is, omdat er zo ontzettend veel kan. Een automonteur sleutelt aan een auto die vervolgens wel of niet werkt. Wanneer ik worst maak met een groep van 10 mensen, dan komen er 10 verschillende worsten uit die allemaal lekker zijn op hun eigen manier. Het is aan de ene kant erg ouderwets, omdat we nu nog steeds worst maken zoals dat 100 jaar geleden werd gedaan. Tegelijkertijd veranderen de klantwensen ook heel sterk en is het leuk om daarop in te spelen en producten te creëren die de klant nog altijd wil kopen. 

Wat is jouw favoriete vleeswaren?
Eerlijk? Mijn eigen gemaakte droge worst, omdat die zo smaakvol is. Er zit niet meer in dan er in zou moeten zitten. Less is more!

Waarom is hij zo lekker?
Dat komt door het hele proces eigenlijk. De worst die ik maak, duurt ongeveer 2 weken inclusief het rijpen en het drogen. Ik geef de worsten ruim de tijd om te laten drogen en smaak te laten krijgen. 

Wat je als jongetje ook al fan van droge worst?
Nee, vroeger was mijn favoriete broodbeleg toch wel boterhamworst. Eenvoudig en simpel, gewoon lekker. Dat begon al vroeg met het stukje boterhamworst dat je bij de slager als kind kreeg. Dat is altijd wel een beetje gebleven.

 

Meer over Ronnie vind je hier: https://deworstmaker.nl/