Van Vleeschwaar

Als kookboekenschrijver van onder andere ‘Over Charcuterie’ en ‘De Worstbijbel’ weet Meneer Wateetons als de beste hoe je lekker vleeswaar maakt. Wij ontmoeten hem in zijn huis in Amsterdam-Noord.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is meneer Wateetons en ik ben kookboekenschrijver. Ik schrijf onder andere over fermenteren, worst maken, drank maken en charcuterie maken. Inmiddels zit ik op 9 kookboeken.

Wat is jouw favoriete vleeswaar? en waarom?
Ik houd wel heel erg van Copa. Dat is een Italiaans soort vleeswaar gemaakt van de nek van het varken. Je kan het op brood doen en op een borrelplank, maar zelf vind ik het gewoon zo uit het vuistje het lekkerst.

Waarom zijn vleeswaren zo interessant en leuk om mee te werken?
Eigenlijk al mijn boeken gaan over conserveren. Charcuterie is eigenlijk het houdbaar maken van vlees. Vleeswaren zijn verse producten die je kan bereiden waardoor het nog jaren houdbaar is, lekker is en zelfs veel lekkerder is geworden. Dat proces vind ik heel erg interessant en gaaf.

Wat was jouw favoriete vleeswaarbeleg als kind voor op je broodje?
Dat was absoluut geen copa zoals nu, maar dat was ossenworst. Dat is een soort magische smakelijkheid. Hadden we ook niet al te vaak in huis. Vooral gerookt, dat was echt genieten.

Wat ligt er bij jou altijd op de borrelplank?
Zelfgemaakte copa, pancetta en droge worsten. Soms zelfgemaakte droge ham als ik dat op dat moment in huis heb. In ieder geval altijd door mij gemaakt.

Bekijk de kookboeken van Meneer Wateetons hier.