In Gelderland vind je het kleine dorpje Zetten. Een gemoedelijk en gezellig stukje Gelderland, dicht bij het water. De inwoners kennen elkaar goed en halen hun favoriete vleeswaar bij de slager om de hoek: Vleeschhouwerij. Een open slagerij met een toonbank er tegenaan, waardoor alles te zien is wat slager Julian met zijn producten doet. We spreken hem op ‘vleeswarendag’.
Hey, wat leuk! Op donderdag hebben jullie Vleeswarendag, wat wordt het meest verkocht?
Wij kiezen zelf de vleeswaren uit op donderdag die in de aanbieding zijn, zodat het aanbod iedere week verschillend en verrassend is. Maar iets wat het altijd goed doet is de rosbief, boerenham en boterhamworst. Wat we ook veel maken is gebraden gehakt. Dat maken we elke week een paar keer in verschillende soorten en verschillende smaken. Daar smullen ze hier echt van in Zetten.
Is dat ook seizoensgebonden?
Absoluut. Met pasen doen wij er leuke paaseitjes tussen, in de zomer maken wij veel voor op de bbq en in de winter zorgen we voor lekkere rollades en feestelijke gerechten.
Hoe ben je slager geworden?
Zeven jaar geleden bij ik bij de slager in het dorp begonnen. Daar ben ik in de inpakruimte gaan werken als bijbaantje en dat was eigenlijk best een grote winkel. Toen ben ik doorgestroomd naar de slagerij zelf om te helpen bij het maken van het vlees voor in de winkel. Dat vond ik ontzettend leuk en dat zag de slager zelf ook. Dus toen heb ik een opleiding aangeboden gekregen. En eigenlijk was dat perfecte timing, want ik zat precies op een punt in mijn leven dat ik twijfelde wat ik wilde gaan doen. Op het moment dat mij die opleiding werd aangeboden heb ik de kans eigenlijk met beide handen aangenomen en voor mijzelf besloten: ik word slager en dit is mijn doel.
Uiteindelijk heb ik de opleiding afgerond en bij veel slagerijen gekeken naar de werkwijzen die zij hanteren om op de manier een eigen werkwijze te ontwikkelen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen manier van werken en waarden en normen die zij meenemen in het uitvoeren van hun slagersvak.
Hoe vind je het om dit vak uit te oefenen?
Ik vind het heel erg gaaf om te doen. Het is een natuurproduct en dat vind ik mooi. De basis voor mij is dat het dier een goed verhaal en goed leven heeft gehad. Als slager moet je daar transparant in zijn. Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn vleeswaren vandaan komen en dat te kunnen delen met mijn klant.
Vorig jaar zijn we met de klanten zelfs naar de boerderij geweest om te laten zien waar het vandaan komt. Dat allemaal om het (eerlijke) verhaal te vertellen van ons product.
Verder is het een stukje ambacht voor mij. We snijden alles zelf en we doen ook veel aan vierkantsverwaarding. Dit is het volledig gebruiken van het dier om voedselverspilling tegen te gaan. Vaak wacht ik tot ik het volledige dier kan kopen om al onze producten van te maken. Op die manier kunnen we ook veel creativiteit kwijt in het product, want je hebt veel mogelijkheden met een heel dier dat je kunt verwerken.
Waarom is vleeswaar een mooi product?
Vleeswaar is zo leuk, omdat het ook heel erg bijdraagt aan die vierkantsverwaarding die ik zo belangrijk vind. Stel je hebt een varken dan snijdt ik daar de hamlappen en de speklappen zoals altijd uit. De delen die dan over zijn, kan ik verwerken tot lekker vleeswaar. Het vleeswaar zorgt er dus voor dat ik het complete dier kan gebruiken.
De slagerij van Julian vind je in Zetten. Wil jij je vleeswaar op donderdag komen halen? Kijk op https://www.vleeschhouwerij.com/