Pastasalade is altijd lekker en in de zomer zo mogelijk nog lekkerder. Makkelijk te bereiden, goed te bewaren in de koelkast en nog gezond en voedzaam ook. Serveer deze zomerse pastasalade bij een bbq, picknick of als maaltijdsalade.
De pasta maakt van deze salade een goede vuller. Hij bevat gezonde groenten zoals spinazie en paprika en heeft een lekkere bite door de peper en bosui. En het runderrookvlees? Dat maakt dit hartige recept helemaal af; het is ijzerrijk en bovendien mager.
Bereidingstijd
20 minuten
Ingrediënten en benodigdheden
- 500 gram pasta (al dan niet volkoren)
- 400-500 gram runderrookvlees
- 1-1,5 bosje bosui
- 3 paprika’s
- een potje zongedroogde tomaten in olie (of gebruik gedroogde; wel eerst wellen voor gebruik)
- 300-400 gram verse spinazie
- Gedroogde of verse oregano (een flinke bos)
- 4-6 tenen knoflook
- 1,5-2 rode Spaanse pepers (gedroogde chilivlokken kunnen ook)
- 100 ml olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Kook de pasta beetgaar in water met flink wat zout, giet af en laat in koud water of in een vergiet afkoelen. Het zout zorgt ervoor dat dressing straks goed aan de pasta bindt
- Snijd de paprika’s in blokjes, de bosui in ringetjes en scheur of hak de spinaziebladeren in kleinere stukken (verwijder eventueel de meest harde stelen)
- Snijd het runderrookvlees in reepjes
- Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes of reepjes
- Hak de oregano (als je verse hebt) grof en de rode peper (verwijder eerst de zaadlijsten) fijn
- Knijp de tenen knoflook uit in de olijfolie, voeg er de gehakte oregano en rode peper aan toe
- Meng alle ingrediënten en eet smakelijk!
Tips
- Maak je de zomerse salade met rookvlees een dag van tevoren? Voeg de spinazie pas toe vlak voor het serveren.
- Smaakt goed met stokbrood met kruidenboter
Variatietips
- Ook heerlijk met geraspte oude kaas, of een harde Italiaanse kaas in vlokken of kleine blokjes en met geroosterde pijnboompitjes
- Vervang de bosui door fijngesneden rode ui
- Geen fan van spinazie? Deze salade smaakt ook prima met een combinatie van ijsbergsla en rucola
Inspiratie nodig voor andere zomerse gerechten? Kijk dan vooral even tussen onze recepten.