Met dit recept zet je een overheerlijke stamppot op tafel. Het is uiteraard niet zomaar een stamppot met andijvie, maar een met chorizo, Spaanse schapenkaas en dadel-spekspiesjes.
Spaanse nachten
Bereidingstijd
1 uur en 15 minuten
Boodschappenlijst
voor 4 personen
- 2 teentjes knoflook
- 150 g chorizo
- 300 ml olijfolie
- 1 kg kruimige aardappels
- 150 g manchego
- 100 ml melk
- 1 klontje boter
- 1 krop andijvie
- 5 bosje bladpeterselie
- 12 plakjes katenspek
- 24 dadels zonder pit
Stappenplan
Chorizo-olie
Stap 1: Pel en halveer de knoflook.
Stap 2: Verwijder het velletje van de chorizo en snijd de chorizo in blokjes.
Stap 3: Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de knoflook en de chorizo circa 4 minuten.
Stap 4: Schenk de olijfolie erbij en verhit tot een temperatuur van 80 ºC. Laat circa 1 uur op 80 ºC pruttelen.
Stap 5: Zeef de olie en laat afkoelen.
Rauwe andijviestamppot
Stap 1: Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken.
Stap 2: Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar met een beetje zout.
Stap 3: Giet af en stoom droog. Pureer de aardappels met een pureestamper.
Stap 4: Rasp de manchego.
Stap 5: Verwarm de melk en maak de puree smeuïg met de manchego, melk en de boter.
Stap 6: Snijd de andijvie in repen en meng door de puree.
Stap 7: Pluk de peterselie.
Dadel-spekspiesjes
Stap 1: Halveer het katenspek in de breedte en rol de dadels in het katenspek. Prik ze per zes aan een spiesje.
Stap 2: Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de dadelspekspiesjes rondom in circa 8 minuten goudbruin en krokant.
Serveren
Verdeel de rauwe andijviestamppot over borden. Leg de dadel-spekspiesjes op de andijviestamppot en cirkel de chorizo olie eromheen. Garneer met peterselie. Wedden dat je smult?
Share this Post