Van Vleeschwaar

Crostini betekent in het Italiaans ‘dun toastje’. Dit hapje vindt zijn oorsprong in Italië en dan met name in de regio Toscane. Een crostini is een dun sneetje brood dat geroosterd wordt. De Italianen roosteren ze het liefst boven houtskool. Je kunt deze toastjes met allerlei lekkere ingrediënten beleggen. Hieronder geven wij een recept met rauwe ham en tapenade.

Wat heb je nodig voor 4 crostini’s?

  • 4 stukjes stokbrood
  • 4 plakken rauwe ham
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie
  • 50 gram pitloze zwarte olijven
  • 50 gram pitloze groene olijven
  • 50 gram zongedroogde tomaten

We beginnen met het maken van de toastjes. Smeer de stukjes stokbrood in met olijfolie en schaaf de knoflookteen eroverheen. Leg ze vervolgens 5-10 minuten in de oven (180 graden). Draai ze tussendoor een keertje om. De binnenkant mag nog een beetje zacht zijn. 

Ondertussen kun je de tapenade vast maken. Doe de olijven, zongedroogde tomaten en een eetlepel olijfolie in een keukenmachine en vermaal dit grof. Voeg eventueel wat peper en zout toe. 

Haal de stukjes stokbrood uit de oven en laat ze even afkoelen. Smeer ze vervolgens in met de tapenade en leg op ieder stukje een plak rauwe ham. Je kunt zelf kiezen welke ham je hiervoor gebruikt. Varieer bijvoorbeeld met een goede parmaham of serranoham. Als je wilt kun je de crostini’s nog aftoppen met een blaadje basilicum. Smakelijk!

Op zoek naar nog meer recepten? Deze vind je hier!