Van Vleeschwaar

De kerst komt er weer aan! Er wordt veel gegeten, maar ook veel onnodig weggegooid. Maar hoe kun je vleeswaren nu het best bewaren? Vleeswaren zijn heel bederfelijk. De ene nog wat meer dan de ander. Zo kun je gedroogde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld salami langer bewaren dan gekookte of gegaarde ham. In alle gevallen telt: als vleeswaren over de datum zijn, kun je ze niet meer eten. Leg vleeswaren na gebruik ook altijd snel terug in de koelkast en laat het niet op tafel staan.

Temperatuur koelkast
Het belangrijkste is dat de temperatuur van je koelkast goed is. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een kwart van de koelkasten in Nederlandse huishoudens te warm is afgesteld. Deze koelkasten zijn zeven graden of warmer. De ideale temperatuur om bederven van vlees te voorkomen is vier graden. En het beste kun je ze bewaren direct boven de groentelade, de koudste plek van de koelkast.

TGT-datum
Op vleeswaren kan een tgt-datum of een tht-datum staan. Tgt staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze afkorting kom je vooral tegen op zeer bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren. De tgt-datum is de uiterste datum waarop je het product mag eten. Gooi vleeswaren na de tgt-datum altijd weg, ook al ziet het er nog goed uit en smaakt het misschien nog prima. De tgt-datum is de uiterste consumptiedatum, mits op de juiste manier bewaard en gekoeld.

Productiewijze
De productiewijze van vleeswaren zegt veel over de houdbaarheid. Je kunt ze eigenlijk onderverdelen in drie groepen: rauwe vleeswaren, gekookte en gegaarde vleeswaren en de laatste groep gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren. Rauwe vleeswaren, zoals bijvoorbeeld carpaccio en filet américain, kun je na openen niet langer dan twee dagen bewaren. Gekookte en gegaarde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld boterhamworst en kipfilet blijven goed tot vier dagen na openen. Gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals salami en rookvlees, blijven houdbaar tot zeven dagen na openen. Maar let op, ook hier geldt zolang de producten op de juiste manier bewaard en gekoeld worden.

De Telegraaf publiceerde dit artikel over voedselverspilling in december. Er zijn meerdere organisaties, stichtingen maar ook apps die zich inzetten en tips geven voor het tegengaan van voedselverspilling.

Bron artikel: https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/vleeswaren-bewaren-zo-doe-je-dat