Van Vleeschwaar

Vleeschwaar vleeswaren recept gevuld caprese brood parmaham mozzarella

De redactie van Margriet publiceerde DIT artikel dat gaat over het wel of niet consumeren van vleeswaren op je boterham. De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha vindt het niet nodig om het consumeren van vleeswaren te verbieden.

Vleeschwaar vleeswaren recept gevuld caprese brood parmaham mozzarellaOverdrijf niet
Mouha verwijst daarbij naar het onderzoek dat uitwees dat een teveel aan vleeswaren gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. “Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogd risico op het krijgen van darmkanker als je veel vleeswaren eet. Hoe dat precies komt, is nog niet bekend, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het verwerkingsproces dat vleeswaren ondergaan, voordat ze in de winkel terechtkomen.” Je loopt volgens de diëtiste pas een verhoogd risico als je echt véél vleeswaren eet. “Voor alle duidelijkheid: het is ook niet zeker dat je er daadwerkelijk darmkanker van krijgt. Maar als je dagelijks zes boterhammen met vleeswaren eet, en je dat jarenlang achtereen doet, heb je wél een verhoogd risico.”

Zorg dat je varieert
Als je evenwichtig wilt eten en geen overtuigd vegetariër bent, is het volgens Mouha belangrijk dat je voldoende afwisselt tussen vegetarisch beleg én beleg met vis of vlees. In het laatste geval kun je beter voor vers vlees, of restjes daarvan, kiezen dan voor vleeswaren.

“Eet je elke dag boterhammen? Zorg er dan gewoon voor dat je van alles in huis hebt – magere vleeswaren, vegetarisch beleg, kaas, jam. Wissel elke dag af. Of eet een boterham met kaas, eentje met iets vegetarisch en eentje met vlees. Ook vis kun je perfect op je boterham doen. Het belangrijkst is dat je varieert!”

Lees HIER het volledige artikel.

Bronnen: Margriet.nl, AD.nl