Van Vleeschwaar

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan waarbij 33 soorten vegetarisch broodbeleg vergeleken werd met de tegenhangers van vlees. Lees HIER het volledige artikel.

Samenstelling broodbeleg

Vegetarisch broodbeleg heeft over het algemeen een gezondere samenstelling dan echt vlees omdat het minder verzadigd vet bevat. Net als bij gewone vleeswaren zit er wél vaak te veel zout in de vegetarische producten. Gemiddeld bevatten vegetarische vleeswaren bijna 2 gram zout per 100 gram, bij vleesbeleg is dat iets meer dan 2 gram. Het Voedingscentrum vindt dat er in kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout mag zitten. Mede daardoor vallen vegetarische vleesvervangers buiten de Schijf van Vijf.

Maatregelen

De Consumentenbond pleit voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen. Voor vleesvervangers bij de warme maaltijd zoals vegaburgers, zijn er al wel richtlijnen voor de maximale hoeveelheid zout, al kunnen die volgens de Consumentenbond een stuk strenger.

Over het algemeen blijft het advies om vooral gevarieerd te eten, het eten van vleeswaren (met mate) hoort hier ook bij.

Bron: https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2020/vegetarisch-broodbeleg-meestal-gezonder-dan-vleeswaren