Van Vleeschwaar

Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift ‘Annals of Internal Medicine’. Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat minder rund- en varkensvlees eten onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten.

Het is gebaseerd op een omvangrijke analyse door een internationaal panel van wetenschappers, die studies bestaande onder de loep hebben genomen. Hun bevindingen zijn feitelijk een nieuwe interpretatie van data van zo’n 14 miljoen consumenten, verdeeld over schillende landen. Deze data rechtvaardigen volgens de onderzoekers feitelijk niet de conclusie, dat vlees ongezond zou zijn. In die zin vinden de wetenschappers, dat er geen medische reden is om bij een ‘normaal’ eet- en leefpatroon vlees te moeten minderen.

Vlees zou namelijk niet de enige mogelijke oorzaak zijn van sommige gezondheidsproblemen. Tot die conclusie komen veertien wetenschappers uit zeven verschillende landen die de afgelopen drie jaar aan het onderzoek hebben gewerkt. Dat de meningen over het onderzoek verdeeld zijn zie je aan de verschillende reacties in de wereldwijde media.

Voor meer informatie, zie bijvoorbeeld dit artikel ‘Relax, meat might not kill you after all: study’ van de New York Post.

Bronvermelding: bd.nl
Bron afbeelding: Shutterstock – bd.nl