Van Vleeschwaar

Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.

Dinsdag 7 januari jl. heeft professor Alice Stanton  voorafgaand aan haar toespraak op de Oxford Farming Conference aangegeven bij ministers, boeren en milieuactivisten dat wezenlijke voedingsstoffen in een aantal groenten, fruit en granen de afgelopen 50 jaar met wel 50 procent zijn gedaald. Dit heeft te maken met het feit dat boeren steeds proberen te voldoen aan de vraag naar goedkopere producten.

“Plantaardig voedsel is de afgelopen 50 jaar tot 50 procent minder vitaminen en belangrijke elektrolyten gaan bevatten, vanwege selectie op variëteiten die een hoge opbrengst opleveren. Producten die er aantrekkelijk en gelijk uitzien, zodat ze er in de winkel goed bijliggen. Ze zijn helaas niet geselecteerd op hun gehalte aan voedingsstoffen”, vertelt Alice Stanton aan The Guardian. Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees zou helpen tekorten te voorkomen en beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een verplicht onderdeel van hun menu. Stanton maakt duidelijk dat ze niets tegen veganisme heeft, maar ook niet wil zwijgen over voedingskundige gevolgen daarvan.

Voor het volledige artikel, klik HIER.