Van Vleeschwaar

In onze rubriek ‘Of je Worst lust’ voelen we elke maand een liefhebber van smaeck aan zijn of haar tand over hun visie op vleeswaren en hun favoriete gerechten. Dit keer prikten we een (flink!) hapje weg met zeer imposante tafelpartner. Namelijk de sterkste man van Nederland: Jarno Hams!

jarno-harms-interview-eten-sterkste-man-nederland

Vorkje prikken 2.0

Jarno, als sterkste man van Nederland heb je altijd veel getraind. Heb je een speciaal eetpatroon tijdens het trainen?
Als Sterkste man van Nederland moet je natuurlijk veel trainen om sterker te worden, jezelf blijven motiveren en om vooruitgang te boeken.

Voeding is daarbij een essentieel onderdeel. Om mijn wedstrijdgewicht (146-149 kg) op peil te houden, heb ik minimaal 4500 kcal per dag nodig. Dit is bijna het dubbele van een volwassen man! Aangezien eiwitten de bouwstenen zijn van spieren is het eten van vlees onmisbaar in mijn voedingsschema.

Gelukkig ben ik gek op vlees. Ik eet elke week minimaal 500 gram biefstuk en zo’n 1500 gram rundergehakt. Daarnaast zijn kip en vis ook een wekelijks onderdeel van mijn voedingspatroon, afgewisseld met karbonade, speklappen, schnitzels, enz.

Wauw, dat is een nogal wat. Heb je nog een speciaal eetschema in de aanloop naar een wedstrijd toe?
De dag voor de wedstrijd probeer ik nog wat extra eiwitten te eten. Dit eet ik dit keer niet in de vorm van biefstuk, omdat dit te zwaar is. Ik stap dan vaak over op kip, vis en extra eieren of een extra eiwit shake. Groente eet ik ook minder omdat deze ook langzaam verteren. Rijst, nasi of pasta staan meestal op het menu.

En op de dag zelf? 
Op de dag zelf eet ik meestal brood met veel ei en een stukje ham en kipfilet. Veel drinken is echter het allerbelangrijkst om kramp te voorkomen! Daarnaast kon ik tijdens wedstrijden alleen maar snelle koolhydraten verdragen. Appelmoes en gelpacks zijn hierbij dan ook de uitkomst bij uitstek!

Hoe zit het dan na de wedstrijd? Heb je daarna een berenhonger?
Dat zou je denken. Na een wedstrijd duurt het echter altijd even voordat ik weer goed kan eten. Ik eet dan meestal ook iets wat licht verteerbaar is zodat ik er ’s nachts geen last van hebben. De dag erna gaan we er overigens wel weer meteen flink tegenaan met een goed stuk vlees.

Ben je een fijnproever wat betreft eten?
Ik ben geen fijnproever. Ik heb liever een steak van 700 gram in plaats van allerlei liflafjes.

Met de Hollands pot ben ik opgegroeid, maar ik ben zeker ook een bami of macaroni liefhebber. Hier moet dan natuurlijk wel veel gehakt doorheen.

Gisteren heb ik bijvoorbeeld 450 gram aardappelen en groente plus 400 gram gyros gegeten. Daarna heb ik nog 2 kleine steaks gebakken. Al met al 800 gram vlees. Ik denk dat ik hiermee niet onder fijnproevers val ;).

Welk vleeswaren liggen er altijd bij jou in de koelkast? Waarom dit?
Ik heb altijd ham, cervelaat, kip, salami voor op brood in de koelkast. Daarnaast heb ik altijd gehakt, steak, karbonade en kip. Verder ben ik gek op droge worst. Dat is vooral in het oosten van het land een bekende lekkernij. Dit heb ik dus ook standaard thuis om naast een stukje kaas op tafel te zetten. Smullen!

We kunnen het niet laten met zo’n mooie achternaam. Ben je ook gek op ham?
Hahahaha. Ik ben gek op ham. Met een aantal gebakken eieren en kaas. Maar ook een beenhammetje lust ik graag en kan met gemak een hammetje van 500 of 600 gram op.. Ham doe ik daarnaast ook extra door m’n pasta of nasi. Geeft het gerecht toch net altijd wat extra smaak!

Share this Post

About the Author
Vleeschwaar

Vleeschwaar