Van Vleeschwaar

Vleeschwaar vleeswaren schijf van vijf

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. Wat ons opviel? Vleeswaren staan er niet langer bij. En dat is jammer, want vleeswaren passen prima in een gebalanceerd dieet.

De Schijf van Vijf heeft een sterke voorkeur voor onbewerkte producten, omdat deze de meeste ‘gezondheidswinst’ zouden bieden. Bij Vleeschwaar vinden we dit zonde: vleeswaren zijn namelijk producten met een grote verscheidenheid en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Daarnaast maken ze al lange tijd deel uit van de Nederlandse eetcultuur. Het is daarom jammer dat deze traditionele, voedzame en vaak ambachtelijke producten bij het Voedingscentrum – door de bewerking – niet in de Schijf van Vijf zijn opgenomen.

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet
Misschien vraag je je af: ‘Hoeveel vlees(waren) kan ik dan eten?’ Het Voedingscentrum raadt aan niet meer dan 500 gram vlees (inclusief vleeswaren) per week te consumeren. Nederlanders zijn gematigde vleeswaren eters met een gemiddelde rond de 20 gram vleeswaren per dag. Een gematigde consumptie van vleeswaren past voor alle groepen van de bevolking prima in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.

Vleeschwaar vleeswaren schijf van vijf
Continue verbetering van samenstelling
De Nederlandse vleeswarenindustrie werkt voortdurend aan het verder verbeteren van de nutritionele samenstelling en gezondheid van vleeswaren. Zo is er in 2014 t/m 2016 een succesvolle verlaging in zout en verzadigd vet in vleeswaren geweest. Ook wordt er in de sector veel aandacht besteed aan een bewust en verantwoord gebruik van hulpstoffen. Zo is de VNV partner een Europees onderzoek om additieven te vervangen door extracten van fruit en groenten.

Kortom: vleeswaren kunnen – met mate – prima worden opgenomen in een gevarieerd dieet en de bewerking van vleeswaren wordt continu verbeterd. Fijn, want we hebben weer heerlijke recepten voor je klaar staan!

Meer lezen? Bekijk het nieuwsbericht van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie.