In drie jaar tijd is het aantal meldingen dat de NVWA kreeg over ziekmakende bacteriën in voedsel verdrievoudigd. In 2015 registreerde de dienst ongeveer duizend meldingen, vorig jaar waren dat er 3159, meldt de voedsel- en warenautoriteit.
De toename betekent niet dat er evenredig meer gevaarlijke bacteriën als listeria en salmonella in het eten zitten. De dienst heeft de laatste jaren meer geld gekregen voor voedselinspecteurs en maakt gebruik van nieuwe technieken. “We halen nu meer producten uit de handel, die we anders hadden gemist”, zegt microbioloog Coen van der Weijden van de NVWA in het AD.
Volgens de voedselautoriteit helpt het ook dat beoordelingen van slachthuizen sinds vorig jaar openbaar worden gemaakt. “Het is een stok achter de deur voor bedrijven om de voedselveiligheid te waarborgen. Hierdoor is het aantal meldingen en terugroepacties behoorlijk gestegen”, zegt Van der Weijden in de krant.
Lees hier verder: https://nos.nl/artikel/2311656-meer-meldingen-van-besmet-eten-maar-eten-niet-per-se-onveiliger.html