Van Vleeschwaar

De herformuleringsinspanningen zorgen ervoor dat Nederlanders ongemerkt gezonder eten. Vleeswaren zijn minder zout en eiersalades, hummus en tapenades volgen.
Door het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn sinds 2014 al honderden producten aangepast.
Per productgroep worden afspraken gemaakt over hoeveel suiker, zout en/of verzadigd vet er uit een product kan worden gehaald.
De productgroep salades voor brood en toast bestaat in totaal uit ruim zevenhonderd producten. Het zoutgehalte in 42 procent van de producten wordt aangepast, en in 29 procent reduceren bedrijven het suikergehalte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aardappelsalades en tapenades
Het gaat om producten als aardappelsalades, pastahoudende salades, brood- en toastsalades zoals tonijnsalade, eiersalade en selleriesalade, hummus en tapenades.

Zuivel en frisdranken
Naast afspraken uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, staan er in 2019 ook nog drie afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord te gebeuren. Het gaat om een afspraak over het reduceren van toegevoegde suikers in zuiveldranken en -desserts, minder kilocalorieën in frisdranken en afspraken over verkleinen van portiegroottes in koek en banket, tussendoortjes, chocolade en snoep.

“Het is een uitdaging om zout en suiker te reduceren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de consument het product lekker vindt. Suiker en zout zijn smaakmakers en hebben in sommige producten ook een conserverende werking”, vertelt Henrieke Crielaard, manager Gezondheid bij het CBL.

“Deze aanpak helpt consumenten om wat minder calorieën, zout en/of verzadigd vet binnen te krijgen”, zegt Marian Geluk, directeur bij de FNLI. “Deze productaanpassingen zullen niet helpen als je structureel veel te veel eet en/of te weinig beweegt. Maar het helpt zeker om bij een gelijkblijvend dieet, toch wat minder binnen te krijgen.”

Bronvermelding artikel: https://www.vmt.nl/Nieuws/Herformulering_broodbeleg_vordert_gestaag-190509145141