Van Vleeschwaar

Kiemen zijn uit de zaadjes gekomen plantjes. Nog net geen plantje eigenlijk. Een kiem zit tussen een zaadje en een volwassen plant in. Taugé, tuinkers en alfalfa ken je waarschijnlijk wel? Dat zijn de bekendste kiemsoorten. Maar je hebt ook kiemen van: kikkererwten, linzen, bonen, rode bieten, radijs, prei, broccoli etc. In de supermarkt staan meestal twee soorten bakjes: een bakje met alleen alfalfa en een bakje met alfalfa, rode kool- en broccolikiemen. Waarom zou je zo’n  bakje meenemen naar huis? En wat kun je ermee?

Hieronder staan 10 redenen om kiemen te eten!

1: Gezond!

Kiemen zijn hartstikke gezond, ze bevatten veel voedingsstoffen. Sterker nog: ze bevatten meer vitamines en mineralen dan ‘volwassen’ plantjes. Zo zit er in alfalfa vitamine C, K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur (wordt ook wel vitamine B11 genoemd). Foliumzuur is heel belangrijk tijdens zwangerschap, maar ook belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel, het immuunsysteem, het DNA, voor de rode bloedcellen. Dit zijn eigenlijk al vijf redenen om kiemen te gaan eten!

2: Versterking immuunsysteem en ondersteuning algehele gezondheid

Ik zei het net al: foliumzuur is belangrijk voor je immuunsysteem. Maar naast foliumzuur bevatten kiemen ook antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Daardoor wordt de kans kleiner dat je verkouden wordt of griep krijgt. Vandaar dat ik ‘versterking immuunsysteem’ nog apart en als tweede reden benoem. Ja, in één zin met ‘ondersteuning algehele gezondheid’. En dit omdat kiemen je weerstand verhogen en ze goed zijn voor je spijsvertering. De broccolikiem is zelfs als medicijn gebruikt bij de helicobacter pylori (maagbacterie).

3: Beter opneembare vitamines

Je weet nu dat kiemen meer vitamines en mineralen bevatten dan ‘volwassen’ plantjes, maar de vitamines die vrijkomen bij deze kleine sliertjes worden ook nog eens beter opgenomen door het lichaam in vergelijking tot de ‘volwassen’ plantjes. Als een zaadje ontkiemt worden de anti voedingstoffen (zoals oxaalzuur) verminderd en daardoor neemt ons lichaam de vitamines beter op.

4: Makkelijke groente

En met makkelijke groente bedoel ik: het kan heel goed in combinatie met ander eten en met veel ander eten. Zo kunnen ze op een soepje, door een salade, als garnering bij vis- en vleesgerechten, bij een wokmaaltijd, op een broodje met vleeswaren, kaas, op hummus, kruidenboter, in een smoothie of eet ze als snack door ze te roosteren. Kiemen zijn zo makkelijk. Eet je toch een keer pizza? Doe er kiemen bij op!

5: Mooie groente

Het oog wil ook wat. De kleine sliertjes zien er vrolijk uit en het eten krijgt meteen een luxe uitstraling. Je broodje kaas ziet er bijvoorbeeld ineens een stuk aantrekkelijker uit. En ze zijn een mooie toevoeging aan gerechten.

6: En het smaakt lekker

Niet geheel onbelangrijk: het smaakt ook lekker. Door kiemen ziet je broodje of gerecht er niet alleen mooier uit, de smaak is ook net even anders. Lekkerder. Alle kiemsoorten hebben een frisse smaak.

7: Hulp bij het reguleren van de zuurtegraad

Je lichaam heeft een bepaalde zuurtegraad (PH waarde). Bij een te lage PH waarde kunnen klachten als slaapstoornissen, depressie en darmklachten ontstaan. De voornaamste oorzaak van een verstoring van de zuurtegraad is voeding en stress. Goede voeding helpt de zuurtegraad op peil te houden. En kiemen vallen onder die categorie van voeding. Door kiemen te eten help je dus de zuurtegraad op het juiste niveau te houden.

8: Werkt tegen allergische reacties

Bij reden 2 had ik al benoemd dat door het eten van kiemen je je immuunsysteem versterkt. Het vermindert daardoor niet alleen de kans op verkoudheid en griep, ook vermindert het de kans op allergieën. Het is aangetoond dat gekiemde zaden veel minder snel allergische reacties geven.

9: Houdt de bloedsuikerspiegel in balans

Diabeten (maar ook niet-diabeten natuurlijk) kunnen kiemen gebruiken om de bloedsuikerspiegel (beter) in balans te houden. Er zitten bepaalde stofjes in die kleine sliertjes, waaronder Sulforafaan, die het vet- en suikerbalans in het lichaam helpt reguleren. Daardoor hebben ze een positief effect op de suikerstofwisseling.

10: Werkt tegen onprettige lichaamsgeur

Kiemen hebben invloed op onze lichaamsgeur. Het chlorofyl (het bladgroen) dat in de kleine sliertjes zit, heeft een reinigende werking op afval- en gifstoffen in het lichaam. Ook is het chlorofyl werkzaam tegen een onprettige lichaamsgeur en slechte adem tegen. Bij het eten van fenegriek kiemen (fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie) gaat zelfs je zweet ruiken naar fenegriek. Dit is niet schadelijk of iets, maar het maakt wel duidelijk dat ze een werking hebben op lichaamsgeur.

Auteur: Roos Vlaar
Bronvermelding: https://goedetengezondleven.nl/10-redenen-om-vaker-kiemen-te-eten/