Van Kees Elfring

Vleeschwaar-vleeswaren-recept-huevos-rancheros-fries-droge-worst-18

Huevos Rancheros. Letterlijk vertaald boeren eieren. Omdat de (Nederlandse) boer niet altijd vreet wat hij niet kent, hebben wij een Friese variant voor jullie met Friese worst en roggebrood. Genietsje jo miel!


Vleeschwaar-vleeswaren-recept-huevos-rancheros-fries-droge-worst-18

Exotisch ontbijtje van het Friese platteland

Boodschappenlijst

Voor 4 personen

Huevos rancheros 

  • Blikje bruine bonen 
  • 150 gram Friese droge worst in stukjes gesneden
  • 8 eieren
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 100 gram fêta
  • Stroop
  • Roggebrood

Guacamole

  • 3 avocado’s
  • 1,5 limoen sap + zest
  • 1 sjalot
  • 3 eetl. olie
  • 5 takjes koriander
  • 1 theelepel chipatle peper uit blik

Stappenplan

Huevos rancheros (deel 1)
Stap 1:
 Snijd de Friese worst in kleine stukjes.
Stap 2: Bak de stukjes worst in een koekenpan tot ze krokant zijn. 

Guacamole & tomatensalsa
Maak terwijl je de Friese worst bakt de guacamole klaar.
Stap 1: Prak de met een vork de avocado’s fijn.
Stap 2: Snipper de sjalot.
Stap 3: Pluk de koriander.
Stap 4: Meng de geprakte avocado’s met de sjalotjes, koriander, olijfolie, limoensap en de chipotle pepers.

Huevos rancheros (deel 2)
Stap 1:
 Zodra de Friese worst krokant is, bak je de spiegeleieren en de tomaten in dezelfde pan.
Stap 2: Toast vervolgens de tortilla in een koekenpan en verwarm de bruine bonen.
Stap 3: Leg de warme tortilla op een bord. Schep hier de bruine bonen, de eieren, de guacamole, crème fraîche, tomaten en de kaas op de tortilla.
Stap 4: 
Maak het geheel vervolgens af met twee plakken roggebrood en een scheutje stroop.
Stap 5:  Genietsje jo miel!


.

Share this Post

About the Author
Kees Elfring

Kees Elfring

kees-lg-bwKees is - met een chic woord - patron cuisinier van het Amsterdamse restaurant/table d’hôte (dagelijks wisselende kaart) Marius en het naastgelegen worst/wijncafé Worst. Hij ontwikkelde zich in een gezin van economen, juristen en krantenmensen tot kok. Natuurlijke ingrediënten, markten, wijn en eetcultuur werden al vroeg in de jaren 80 een passie. Op dit inspiratieplatform kon de eigenaar van restaurant Worst uiteraard niet ontbreken, een match made in heaven!

Favorieten: Friese droge worst van slagerij Walburg en droge ham van boerderij De Panhof
Mmm: gegrilde groene asperges met krokant gerookt spek en geschaafde Parmezaanse kaas
Hoe: Denk ruimer dan een boterham met een plakje ham, we kunnen nog veel leren van onze omliggende landen.
Memoires: Warm Zeeuws spek met verse capucijners toen ik geslaagd was voor mijn middelbare school
Motto: zoek naar puur voedsel
Tip: thuis een snijmachine vergroot de mogelijkheden en de kwaliteit enorm
Niet missen: 'It takes a village to kill a pig" door Jeffrey Steingarten's boek "The man who ate everything" Prachtverhaal over de ontstaansgeschiedenis van alle hammen en worsten

Fotocredits Restaurant Worst