Van Charlot Veenstra

De oerhollandse witlofschotel met ham ken je natuurlijk al, maar ken je deze fancy Franse versie van Francesca Kookt al? Francesca heeft een heerlijke variatie voor je met aardperenpuree en Gruyère kaas. Glaasje wijn erbij en het is genieten geblazen!

Vleeschwaar-vleeswaren-recept-witlof-met-kalkoenfilet-en-kaas-uit-de-oven-kalkoen-21

Fancy Franse witlofschotel

Bereidingstijd

Bereiden: 30 minuten
Wachttijd: 20-25 minuten (oven)

Boodschappenlijst

voor 4 personen:

  • 1,2 kilo aardperen (of 700gr aardperen en 500gr aardappelen)
  • azijn
  • 8 stronken witlof
  • scheutje melk
  • peper
  • zout
  • 16 plakjes kalkoenfilet (vleeswaren)
  • 3 takjes salie
  • 50gr geraspte kaas (ik combineerde geraspte Goudse belegen met Gruyère)

Stappenplan

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Schil de aardperen en breng ze aan de kook in een pan met water, zout en een klein scheutje azijn.
Stap 3: Hebben de aardperen een dun schilletje dan hoef je ze niet te schillen. Het volstaat dan ook om ze goed schoon te borstelen.
Stap 4: Kook ze in 10 minuten gaar en zacht.
Stap 5: Stamp de aardperen daarna grof met een scheutje melk en een flinke klont roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 6: Haal eventuele lelijke buitenbladeren van de witlof weg en snijd met een scherp mesje de bittere kern uit de onderkant.
Stap 7: Kook de witlof 5 minuten in een pan met kokend water en zout, haal daarna met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 8: Pak een grote ovenschaal waar straks alle witlof en de puree goed in past en vet deze in.
Stap 9: Rol iedere stronk witlof in 2 plakjes kalkoenfilet en leg deze in de ovenschaal.
Stap 10: Verdeel de aardperenpuree er gelijkmatig en stop vervolgens her en der een blaadje salie tussen de stronken. (Niet teveel anders gaat het overheersen. 8 blaadjes in totaal is voldoende.)
Stap 11: 
Maal wat zwarte peper erover en strooi de geraspte kaas over het gerecht.
Stap 12: 
Zet de schaal in de oven voor 20-25 minuten totdat de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gekregen.
Stap 13: Bon appétit!

 

Share this Post

About the Author

Charlot Veenstra