Van Vleeschwaar

Slager Leon Hermanns (40 jaar) runt al vele jaren met succes een slagerij in Weert. Hij droomde altijd van een slagerij gecombineerd met zijn eigen horecazaak waar hij een echte beleving neer kan zetten. Als hij tegen een molenaarswoning in Neer aanloopt, gaat zijn wens in vervulling: hij opent Eetwinkel Ambacht.

Even voorstellen, wie ben je en hoe is je business ontstaan?
Leon: “Al 20 jaar werk ik met liefde en passie als slager in Weert. In mijn slagerij maak ik veel zelf en dacht altijd: ‘Ik vind het leuk om ergens op het terras te zitten en een lekker glas wijn of bier te proeven. Hoe leuk zou het zijn om mijn zelfgemaakte producten op een kaart te zetten?’ Daarom wilde ik er graag horeca bij doen, het was alleen niet mogelijk om in Weert een horecavergunning bij de slagerij te krijgen. Twee jaar geleden kwam het perfecte pand op mijn pad: een monumentaal Molenaarshuis in Neer. Ik wil graag een beleving neerzetten. Midden in de coronaperiode hebben we de winkel geopend. Dat was geen makkelijke aftrap.
Stap voor stap hebben we ons concept uitgebreid. Dat begon met zelfgemaakt ijs, koffie en vlaai op het terras, daarna vlees, vleeswaren, kant en klare maaltijden en verschillende producten uit de regio eenpersoonsmaaltijden in de winkel en vervolgens een lunchkaart met heerlijk versbereide broodjes voor op het terras. Onze kaart is een combinatie van wisselende broodjes en natuurlijk de hardlopers die standaard op het menu staan. Anders stellen we mensen teleur.”

Van slager naar een volledige winkel met terras, dat is een hele andere onderneming. Wat is het leukste aan deze grote verandering?
“Het allerleukste aan deze verandering zijn de reacties die je krijgt. In de kern runnen we onze business in de slagerij niet veel anders dan de eetwinkel. Maar de beleving is voor de mensen heel anders. Eetwinkel Ambacht zit op een toplocatie, dat geeft meteen een wow-gevoel. Daardoor ontstaat er altijd een gesprek, klanten willen weten hoe het idee is ontstaan en hoe we hier terecht zijn gekomen.”

Wat zijn de grootste hardlopers in het assortiment?
“Alles wat we in de winkel verkopen bereiden we zelf of komt van een leverancier uit de streek. Bij ons koop je ook heerlijke vers bereide kant-en-klare-maaltijden. Vooral de een-persoonsmaaltijden zijn erg populair.”

Wat is jouw favoriete vleeswaar en waarom?
“Dat is de Livar sjink, dat is vleeswaar dat van het Livar varken komt. Deze varkens wroeten rond in de Limburgse grond en krijgen drie ‘Beter Leven’-sterren. De kwaliteit proef je echt terug in het vlees. Als Livarspecialist maak ik daar de Livar sjink van, die we dubbel roken. Daarna beleggen we de sjink op een lekker broodje met rucola, dressing, rode ui en zongedroogde tomaatjes: heerlijk!”

Wat was je favoriete (vleeswaar) beleg als kind?
“Dat is eigenlijk de boterhammenworst. Het plakje worst dat je bij de slager krijgt, vergeet je nooit. In onze slagerij doen we het nog steeds: het blijft een hit. De boterhamworst wordt ten onrechte ondergewaardeerd. Met zo’n klein gebaar tover je bij ieder kind een grote glimlach op het gezicht, dat blijft mooi.”

Wat is je favoriete broodje?
“In onze winkel is het populairste broodje het broodje carpaccio. Zelf eet ik liever een warm broodje: Limburgs spek – dat we zelf pekelen en grillen – lekker met gebakken uien. Onlangs heb ik met vier eigengemaakte producten meegedaan aan de Nationale Slagers vakwedstrijden. De Livar sjink, het Limburgs grillspek, het rookvlees en de Limburgse balkenbrij hebben allemaal goud met ster gewonnen. Dit is een 100% score en de hoogste waardering die je als slager kunt krijgen voor je producten. Alle winnaars staan op de lunchkaart en zijn natuurlijk ook op een broodje te verkrijgen.”

Wat mag er niet ontbreken op de borrelplank?
“Dat zijn natuurlijk mijn eigen vleeswaren en producten: grill spek, sjink, pastrami van de weide runderen die naast onze winkel in de wei staan, zelfgemaakte droge worst waarin onze eigen gebrouwen tripel speciaal bier in verwerkt is, boerenham, grill worst en natuurlijk kaasjes van de boerderij uit de buurt. Het smaakt nog lekkerder als je er een verhaal bij kan vertellen, dat vind ik heel mooi.”