Van Vleeschwaar

“Naar bed naar bed”, zei Duimelot. “Eerst nog wat eten”, zei Likkepot.‘ We kennen het versje allemaal, maar wie of wat is ‘Likkepot’ eigenlijk precies? Vleeschwaar legt het je uit!

Vleeschwaar vleeswaren likkepot de hamvraag naam betekenis

Wat is likkepot?

Snoepkonten en wijsvingers
Als je het rijmpje van hierboven kent weet je waarschijnlijk al dat likkepot snoepkont betekent. De term wordt vaak voor de wijsvinger gebruikt, die snoepers gebruiken om al het lekkers uit de pot te kunnen likken.

Likkepot als broodbeleg
Maar daarnaast is likkepot ook – suprise – een soort vleeswaren! De meeste mensen omschrijven likkepot als een romigere variatie op leverworst. Dit klopt helemaal: de basis van likkepot bestaat namelijk uit leverworst, mayonaise en tomatenketchup. Hierdoor krijgt de likkepot haar romige structuur. Likkepot is vaak ook wat kruidiger dan leverworst. Dit komt doordat het mengsel op smaak wordt gebracht met bieslook, maggiplant, Provençaalse kruiden en worcestershiresaus. De likkepot wordt daarnaast vaak gegarneerd met gehakte uitjes, gehakte peterselie en soms ook nog wat paprikasnippers.

Door de verschillende toevoegingen en hoeveelheden kom je bij slagerijen allerlei varianten likkepot tegen. Een feestje voor de echte likkepotten onder ons!