Van Kees Elfring

vleeschwaar-lardo-spek-recept

Bruchschetta’s zijn een heerlijk aperitief voor een maaltijd of lekker als tussendoortje.  

vleeschwaar-lardo-spek-recept

Chique eenvoud

Boodschappenlijst

Voor 4 personen

  • 4 flinke boterhammen
  • 1 venkel
  • 1 citroen – rasp en sap
  • zout en zwarte peper
  • 12 dunne plakken vet spek (liefst op Italiaanse manier gezouten en gekruid en dus niet gerookt)
  • Parmezaan met een dun-schiller geschaafd
  • Knoflook

Stappenplan

Er gaat weinig boven de combi gegrild zuurdesem met smeltend vet spek erop. Deze variant zorgt ook nog voor een frisse touch en iets minder eendimensionaal zwaar en vet.

Stap 1: Zoek naar goed, liefst zuurdesem, brood
Stap 2: Snij de venkel op een mandoline of snijmachine flinterdun en besprenkel met zout, peper, citroen rasp, sap en olijfolie.
Stap 3: Vraag de slager om 12 dunne plakken gezouten vet spek (wij hebben van boerderij de Panhof)
Stap 4: Leg de plakken op warm, met knoflook ingewreven, brood
Stap 5: Dan de venkelsalade in een lekkere laag over het brood smeren en bestrooi de toast met flink wat Parmezaan.

Share this Post

About the Author
Kees Elfring

Kees Elfring

kees-lg-bwKees is - met een chic woord - patron cuisinier van het Amsterdamse restaurant/table d’hôte (dagelijks wisselende kaart) Marius en het naastgelegen worst/wijncafé Worst. Hij ontwikkelde zich in een gezin van economen, juristen en krantenmensen tot kok. Natuurlijke ingrediënten, markten, wijn en eetcultuur werden al vroeg in de jaren 80 een passie. Op dit inspiratieplatform kon de eigenaar van restaurant Worst uiteraard niet ontbreken, een match made in heaven!

Favorieten: Friese droge worst van slagerij Walburg en droge ham van boerderij De Panhof
Mmm: gegrilde groene asperges met krokant gerookt spek en geschaafde Parmezaanse kaas
Hoe: Denk ruimer dan een boterham met een plakje ham, we kunnen nog veel leren van onze omliggende landen.
Memoires: Warm Zeeuws spek met verse capucijners toen ik geslaagd was voor mijn middelbare school
Motto: zoek naar puur voedsel
Tip: thuis een snijmachine vergroot de mogelijkheden en de kwaliteit enorm
Niet missen: 'It takes a village to kill a pig" door Jeffrey Steingarten's boek "The man who ate everything" Prachtverhaal over de ontstaansgeschiedenis van alle hammen en worsten

Fotocredits Restaurant Worst