Van Charlot Veenstra

Een speciale dag? Deze Briochekrans van ELLE Eten met parmaham, cranberry, geitenkaas en salie is een showstopper voor op de feesttafel. Een heerlijk recept voor de lunch of als bijgerecht bij het diner.

briochekrans

Voor 6-8 personen heb je nodig:

  • 500 g  gram 
  • 1.5 theelepel zout
  • 1.5 theelepel suiker
  • 10 g  gedroogde gist
  • 175 ml volle melk, warm
  • 4 biologische eieren
  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 8 plakken Parmaham
  • 3 eetlepels cranberrysaus
  • 75 gram verse cranberry’s, (+extra ter decoratie)
  • 300 gram  zachte geitenkaas
  • 15 g salie (+ extra ter decoratie)
  • 1 eidooier

Stappen:

  1. Doe de bloem in een staande mixer met deeghaak. Voeg het zout toe aan de ene kant van de kom en de gist en suiker aan de andere kant. Voeg de melk en eieren toe en laat een paar minuten draaien op lage snelheid, tot een deegbal ontstaat. Verhoog de snelheid van de mixer tot medium en voeg blokje voor blokje de boter toe. Laat de machine nog 7 min draaien. Het is belangrijk om de boter niet te snel toe te voegen. Het deeg is klaar als het helemaal zacht en glanzend is, en het blijft plakken aan de deeghaak.
  2. Stort het deeg in een met olie ingevette grote kom of bak en dek af met een ingevet deksel of vershoudfolie. Het deeg kan flink rijzen en heeft daar genoeg ruimte voor nodig. Zet in de koelkast (om het deeg makkelijker hanteerbaar te maken) en laat minimaal 2 uur stevig en gerezen staan. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet alle ingrediënten voor de vulling klaar zodat je snel kunt werken als je de krans vormt.
  4. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werk- blad.
  5. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik, zonder de lucht eruit te slaan. Leg het met de lange kant naar je toe. Leg de plakken Parmaham op het deeg. Verdeel een dunne laag cranberrysaus over de ham en verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met de verse cranberry’s en salie. Rol het deeg op vanaf de lange kant die het verst van je af is, zodat de vulling is ingesloten. Rol tot een dikke worst van 40-50 cm lang. Snij door het midden van de hele lengte van de rol, zodat de vulling te zien is. Houd de stukken deeg stevig vast aan de uit- einden en draai ze vrij strak om elkaar terwijl je je handen in tegenovergestelde richtingen beweegt.
  6. Draai nu het gedraaide deeg in een cirkel en duw de uiteinden stevig aan, met de naad naar beneden. Het gat in het midden van de krans moet tenminste 15 cm zijn, omdat je anders de kans loopt dat de twee kanten van het deeg door het rijzen aan elkaar plakken en je het kranseffect verliest. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een grote plastic zak. Laat 1-11⁄2 uur rijzen, tot de krans ten minste verdubbeld is in grootte. Verwarm de oven tot 180 °C.
  7. Bestrijk de bovenkant van de krans met losgeklopt eigeel, decoreer met wat cranberry’s en hele salieblaadjes en bak 30-40 min in de oven, tot goudbruin. Controleer na 20 min of de krans niet te donker wordt. Als dat het geval is, verlaag de oventemperatuur dan naar 170 °C. Laat iets afkoelen en serveer warm of koud.

Klaar om te serveren!