Van Vleeschwaar

Bij Vleeschwaar zijn we dol op vleeswaren. Dat blijkt zelfs uit de titels van een paar van onze rubriekjes. Neem nou ‘De hamvraag’ (“Dat is de hamvraag”), een rubriek waar we cruciale vragen over vleeswaren beantwoorden. Maar waar komt dit begrip zelf eigenlijk vandaan? We zochten het voor je uit!

Waar komt het begrip ‘de hamvraag’ vandaan?

De hamvraag is ontstaan door de NCRV-radioquiz ‘Mastklimmen’ die van 1953-1957 werd uitgezonden. Het spel bestond uit 5 vragen, waarvan de eerste heel makkelijk was en de laatste erg lastig. De prijzen hingen in de mast en met elk juist antwoord kwam men weer een stukje hoger in de mast. Onderaan hing de prijs voor de makkelijkste vraag: een NCRV koekjestrommel. De hoofdprijs hing helemaal bovenin: drie hammen!

Vleeschwaar vleeswaren De hamvraag Mastklimmen Johan Bodegraven NCRV

Als men er na de vierde vraag voor koos om door te gaan met het spel, kwam het dus allemaal aan op de laatste vraag waarmee je de hammen kon winnen. ‘Nou, dan krijgt u de hamvraag’, zei presentator Johan Bodegraven dan. Als de vraag juist beantwoord werd kwam de ham naar beneden en ontving de gelukkige winnaar de prijs.

Tegenwoordig wordt de term ‘hamvraag’ voor allerlei cruciale vragen gebruikt. Zoals onze hamvragen.

Bron: NCRV