Van Alain Caron

Vleeschwaar Recept Alain Caron Bavette room paté saus

Waan jezelf in Frankrijk en verwen jezelf met een heerlijk stukje vlees met een saus van nog meer vlees. Vive la France!

Vleeschwaar Recept Alain Caron Bavette room paté saus

Pret met bavette

Bereidingstijd

20 minuten

Boodschappenlijst

Voor 4 personen

  • 100 gram room paté
  • ½ dl slagroom
  • ½ dl kippenbouillon
  • 8 cornichons (of 1 grote augurk)
  • 4 bavette van ca 150 gram (hier op de foto bavette, maar kan ook biefstuk ossenhaas of varkenskarbonade zijn)
  • 4 worteltjes
  • 1 courgette
  • Het hart van een stevige sla, bijvoorbeeld romeinsla
  • 100 gram tuinboontjes
  • Bosje peterselie
  • 4 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • Klontje boter
  • Zout en peper uit de molen

Stappenplan

Stap 1: Verwarm room en bouillon in een sauspannetje en roer de paté er met een garde door. Als hij dik begint te worden nog even doorkoken en dan van het vuur nemen
Stap 2: Snijd de cornichons fijn en roer ze door de saus. Breng deze op smaak met zout en peper
Stap 3: Schil de worteltjes en snijd ze in schuine plakjes
Stap 4: Was de courgette en snijd deze eerst in plakjes, dan in reepjes
Stap 5: Dop de tuinbonen en blancheer ze kort
Stap 6: Snijd het hart van de sla in de lengte in vieren en pluk de peterselie
Stap 7: Verhit de olie in een pan en bak de bavette op hoog vuur aan alle kanten hard aan
Stap 8: Draai het vuur lager, voeg een klontje boter, zout en peper toe en bak de bavette nog een paar minuten. Keer het vlees af en toe en bedruip het met de braadjus, tot het warm is, maar nog rood van binnen
Stap 9: Haal het vlees uit het braadvet en laat het rusten
Stap 10: Bak, in dezelfde pan met het braadvet van het vlees, alle groenten zachtjes bijtgaar. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met zout en peper
Stap 11: Warm de saus op, voeg eventueel nog een scheutje warme bouillon toe als de saus te dik wordt en roer goed met een garde
Stap 12: Schenk de saus op het bord, schep het merendeel van de groenten in het midden, leg het vlees erop en schep daarop de rest van de groente.

Share this Post

About the Author
Alain Caron

Alain Caron

pb-alain-caronCulinair fenomeen, bron van inspiratie, rasechte fijnproever en Franse cuisinier, Alain Caron is een gastronomische duizendpoot die de hele wereld over reist. Op Vleeschwaar geeft hij je opzienbare ideeën om vleeswaren te gebruiken op manieren waarvan je nog niet wist dat het mogelijk was.

Favorieten: “Bloedworst, lever, pastrami, gedroogde worsten en een mooie parmaham.”
Mmmm: “Neem een stuk paté, maak daar een salade van witlof bij met een dressing van kruiden als basilicum, bladpeterselie, dragon en bieslook. Serveer met vers boerenbrood en wat appelstroop.”
Hoe:
“Denk voorbij broodbeleg of standaard mosterd en augurkjes bij de vleeswaren. Je kunt vleeswaren grillen, stomen, bakken of verwerken in een saus. Er is zo veel meer mogelijk met al die verschillende smaken en texturen.”
Memoires:
“Ik ben opgegroeid in Parijs en daar worden vleeswaren niet gegeten zoals hier in Nederland. Fransen eten charcuterie bij de lunch of ’s avonds met rode wijn.”
Motto:
“Het leven is kort, geniet van elke seconde!”
Tip:
“Koop vleeswaren het liefst dagelijks vers voor een optimale smaakbeleving. Zelf maak ik bij voorkeur gebruik van de biologische variant. Varieer en probeer verschillende vleeswaren.”
Niet missen:
De table d’hote van Alain met vinoloog Gilles Faelens bij Waterfront in Amsterdam. Het ‘gelegenheidsrestaurant’ is een aantal keer per maand open voor speciale gezelschappen en groepen.