Van Vleeschwaar

Elke maand zetten we een parel onder de Nederlandse vleeswaren in de schijnwerpers. We bijten het spits af met Osse(n)worst.

foto: Hergo

foto: Hergo

Geef mij maar Amsterdam

Wat zit er in

  • Mager rundvlees: Echte osse(n)worst wordt gemaakt van hele delen, namelijk de nek van de koe.
  • Kruiden en specerijen: Nootmuskaat, foelie, zout, peper.

Hoe wordt het gemaakt

Het vlees wordt fijngemalen en vermengd met de kruiden en specerijen. De originele osse(n)worst is rauw, maar werd bij een lage temperatuur gerookt. Dat had alles te maken met het houdbaar maken van de worst in een tijd dat er geen koelkasten waren. Tegenwoordig wordt het roken vaak achterwege gelaten. De echte Amsterdamse Osseworst zonder n, wordt wel gerookt op spaanders van eiken- of beukenhout.

Historie

Osse(n)worst is een écht Amsterdams product met een Joods tintje. Al in ‘De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid’, een kookboek uit 1746, komen we het recept voor osse(n)worst tegen. Tegenwoordig gebruikt men rundvlees maar vroeger werd de worst gemaakt van het magere vlees van een os (een gecastreerde stier). Die werden in de zeventiende eeuw op grote schaal uit Duitsland en zelfs Denemarken geïmporteerd om in Noord-Holland afgemest te worden. Hun vlees werd gecombineerd met de specerijen die de Hollanders toen uit Nederlands-Indië haalden.
Oorspronkelijk zat er een klein beetje varkensvet in de worst, maar de Amsterdamse Joodse gemeenschap liet dat weg om de worst helemaal koosjer te maken en dat is hij nu nog steeds.
Tip: Een goede mosterd is een ideale combinatie voor de borrel, maar je kunt osse(n)worst bijvoorbeeld ook heerlijk eten met groenten en groene pepersaus.

Share this Post

About the Author
Vleeschwaar

Vleeschwaar