Van oudsher is Nederland een echt vleeswarenland, en veel provincies hebben zelfs een eigen ambachtelijke specialiteit. Deze recepten worden alleen in de regio gebruikt en gaan al jaren over van slager op slager. De komende maanden nemen wij je mee op een culinaire ontdekkingstocht door Nederland en we beginnen in het hoge noorden.
Hoog en droog
Groningen
Groningse droge worst
Wat is het?
Een streekgerecht waarbij de smaak afhangt van de gebruikte kruiden. Kruidnagel wordt het meest gebruikt, zeker in deze Groningse variant van de droge worst. Na het vullen wordt de worst opgehangen om te drogen. De Groningse droge worst is een stuk minder gedroogd dan die uit andere provincies waar harde worsten een specialiteit zijn.
Grappig
Waarschijnlijk begrijpen ze je beter als je ‘Droge worst uut Grunnen’ bestelt!
Hoe eet je dat?
Als borrelhapje, in plakjes op toast, in een salade of als tussendoortje.
Friesland
Friese droge worst
Wat is het?
Deze worst uit Fryslân wordt van oudsher op turf gerookt. Dat vergt vakmanschap en tegenwoordig zijn er nog maar een paar slagers die met turf roken. Andere slagers gebruiken grote rookkasten. Het worstvlees, vaak gekruid met witte peper, foelie, nootmuskaat en koriander, wordt eerst goed gerijpt voordat het minimaal 1 tot 2 uur wordt gerookt. Daarna blijft de worst nog zeker een halve dag hangen om verder te drogen. Vroeger werd droge worst echt hard en gedroogd gegeten, maar tegenwoordig wordt hij steeds verser geconsumeerd.
Grappig
Sinds een aantal jaren wordt er jaarlijks een ‘beste Fryske droege woarst-verkiezing’ gehouden.
Hoe eet je dat?
In plakjes op brood of toast, in een salade, als tussendoortje of borrelhap.
Drenthe
Drentse kosterworst
Wat is het?
Een harde worst, die beduidend harder is dan andere droge worsten. Deze Drentse worst is ook wat vetter en is, in vergelijking met droge worsten uit andere provincies, landelijk nog niet zo bekend en minder algemeen verkrijgbaar.
Grappig
Droge worst, waaronder deze Drentse kosterworst, werd ooit door kolonisten meegenomen vanwege de lange houdbaarheid. Vandaar dat deze worst in sommige Afrikaanse landen nog steeds heel populair is. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld waar deze ‘droëwors’ genoemd wordt.
Hoe eet je dat?
Kosterworst wordt meestal gegeten op toast, als borrelhapje of tussendoortje.
Share this Post